Overslaan naar hoofdinhoud

Het is een enorme eer als een bedrijf een product ontwikkelt dat zoveel invloed heeft op het dagelijks leven dat de naam van het product een onderdeel van onze taal wordt.

Een goed voorbeeld is het aantal mensen dat dagelijks iemand “Skypet”.

Skype is het bedrijf achter het meest succesvolle gebruik van de communicatie-innovatie die bekend staat als VoIP (Voice over Internet Protocol).

Individuen en bedrijven gebruiken steeds vaker het internet om te communiceren in plaats van de telefoon.

Bedrijven die deze technologie gebruiken zien betere teamprestaties en lagere kosten, terwijl individuele gebruikers hun telefoonrekening kunnen verlagen door VoIP te gebruiken. Het enige wat ze nodig hebben om deze technologie te gebruiken is een internetverbinding en gratis softwaredownloads van de VoIP-serviceprovider die hun voorkeur heeft.

Soorten diensten

Er zijn verschillende vormen VoIP-technologie voor verschillende diensten:

 • Particuliere VoIP
 • Zakelijke VoIP-telefoonsystemen
 • Business-to-Business VoIP-diensten

VoIP-diensten

Typische extra diensten die vaak door VoIP-leveranciers worden aangeboden zijn onder andere:

 • Bekabelde diensten (in toenemende mate glasvezel)
 • Draadloze diensten (worden mobiliteitsdiensten genoemd)
 • Multimedia bandbreedteondersteuning
 • Spraakdiensten
 • Berichten versturen

Het kan wat tijd en moeite kosten om een VoIP-leverancier te vinden die bij je past. De verkoper moet betrouwbare apparatuur van hoge kwaliteit met een stabiele verbinding leveren en een uitstekende klantenservice hebben.

Sommige verkopers leveren ook extra geavanceerde functies zoals nummerherkenning, voicemail en groepsgesprekken.

VoIP-leveranciers zoals Earthlink en Skype bieden gratis VoIP-diensten aan. De diensten zonder extra functies maken het op z’n minst mogelijk voor klanten om gratis met vrienden en familie te praten.

Meegaan met de VoIP-trend

Als je er klaar voor bent om, figuurlijk gesproken, je telefoonlijn door te knippen, is het verstandig de volgende stappen te volgen voordat je in VoIP investeert:

 1. Kies een maatschappij.
 2. Kies een plan dat bij je past.
 3. Stel het VoIP-systeem in.
 4. Selecteer je telefoonnummer.
 5. Installeer accessoires.

Kies een maatschappij

AOL, Sprint, Verizon en veel andere leveranciers bieden VoIP met instant messaging-diensten aan. Doe van tevoren onderzoek naar VoIP-pakketten en praat met mensen die er al op zijn overgestapt.

Kies het plan dat bij je past

Er zijn meestal twee soorten plannen voor thuisgebruik: basis (met een specifiek aantal minuten) en onbeperkt. Zakelijke plannen hebben vaak extra’s zoals meerdere telefoonnummers, langere gesprekstijden en groepstarieven. Sommige plannen komen met fax en voicemail, afhankelijk van de mogelijkheden op je computer, en extra's zoals lijsten met vermeldingen.

Stel het VoIP-systeem in

Veel serviceproviders sturen je de apparatuur die je nodig hebt om VoIP te gebruiken. Zorg er eerst voor dat je computer compatibel is met de VoIP-diensten en dat je snel internet hebt. Als je VoIP gebruikt voor servicegesprekken bij een callcenter, kun je de installatie beter door een expert laten uitvoeren, maar de installatie van VoIP voor particulier gebruik of voor een thuiskantoor is meestal simpel.

Selecteer je telefoonnummer

Een van de grootste voordelen van VoIP-diensten is dat je zelf een telefoonnummer kunt kiezen. Neem contact op met je serviceprovider voordat je een definitieve keuze maakt als je een oud nummer wilt overzetten naar je nieuwe VoIP-systeem.

Bij veel VoIP-everanciers is het mogelijk om je telefoonnummer over te zetten. Je kunt soms zelfs het netnummer van je nieuwe telefoonnummer kiezen.

Familie en vrienden hoeven geen interlokale kosten te betalen als ze je met een traditionele telefoon bellen als je hetzelfde netnummer kiest.

Installeer accessoires

Afhankelijk van je leverancier is het mogelijk dat bij je VoIP verschillende beschikbare functies worden geleverd die bij het plan horen.

Voor kleinere bedrijven zijn er voorzieningen zoals gebruikers van meerdere telefoons, gratis faxlijnen en webbrowserintegratie beschikbaar.

Terwijl de VoIP-innovatie steeds verder voortschrijdt, verschijnen er ook nieuwe apparaten die de technologie versterken. Je kunt gemakkelijk je eigen accessoires, zoals headsets en videofoons, installeren.

Sommige mensen zien VoIP misschien als futuristisch, maar veel mensen “Skypen” hun vrienden en collega’s elke dag. Deze technologie heeft zijn bestaansrecht bewezen.

Gerelateerde artikelen:

Gerelateerde producten:

Wat is Voice Over IP (VoIP)?

Voice over IP (VoIP) is een innovatieve manier van communiceren die bedrijven en particulieren steeds vaker gebruiken. Hier kun je er meer over leren.
Kaspersky Logo