Overslaan naar hoofdinhoud

Kun je virussen krijgen op Android? Elke Android-gebruiker loopt risico

Je hoeft alleen maar een koffiezaak binnen te lopen en verbinding te maken met het gratis wifi-netwerk voor gasten. Die dubbele espresso en bagel waren niet goedkoop en dat herinnert je eraan dat het al een tijdje geleden is dat je je bankrekening hebt bekeken. Je pakt je Android-telefoon en meld je aan bij de app van je bank.

Zonder dat je erbij bij stilstaat, heb je jouw digitale gegevens zojuist kwetsbaar voor misbruik gemaakt. Met een techniek die een 'man-in-the-middle'-aanval (MITM) wordt genoemd, zet een hacker een wifi-netwerk op dat eruitziet als het netwerk van de koffiezaak. Als je verbinding maakt, kunnen hackers toegang krijgen tot je toestel en zien wat je doet, inclusief het loggen van toetsaanslagen en het installeren van Android-malware. Dit is slechts een van de vele aanvallen die dagelijks op gebruikers van mobiele telefoons worden uitgevoerd, en het komt veel vaker voor dat hackers zich richten op Android-gebruikers.

Waarom lopen Android-gebruikers meer risico?

Alle smartphones zijn potentieel gevoelig voor kwetsbaarheden, maar telefoons met een Android-besturingssysteem lopen een veel grotere kans om ten prooi te vallen. In tegenstelling tot iOS van Apple is de Android-besturingssysteemsoftware open source, wat betekent dat iedereen het kan aanpassen. Als een ontwikkelaar een fout maakt, is het voor een hacker makkelijker om die beveiligingslekken te vinden en te benutten.

Android heeft daarnaast ook een groter marktaandeel dan Apple. Dat betekent dat het voor hackers veel gemakkelijker en lucratiever is om Android-malware te ontwikkelen en zo gevoelige informatie van gebruikers te verkrijgen. Indien je een Android-smartphone of -toestel gebruikt, zijn de volgende tips essentieel voor het beperken van het risico op hacks van je persoonlijke gegevens.

Meld je niet aan bij vertrouwelijke accounts in het openbaar

Hackers kunnen je wachtwoorden en gevoelige informatie niet stelen als je ze niet onthult en kunnen ook geen Android-malware downloaden zonder je toestemming. Wanneer je je op een openbaar netwerk bevindt, is het raadzaam het gebruik van je mobiele telefoon te beperken tot activiteiten die geen gevoelige informatie onthullen. Daarnaast adviseren we je om mobiele applicaties te sluiten.

Vermijd verdachte e-mails en websites

Ransomware is nu net zo gemeengoed geworden op mobiele apparaten als op pc's. In deze gevallen blokkeren cybercriminelen meestal de toegang tot het apparaat (of versleutelen ze de gegevens die op het apparaat zijn opgeslagen) en eisen ze losgeld. De beste manier om deze aanvallen te voorkomen, is om te controleren welke apps je downloadt. Gebruik legitieme websites en app-stores, en als e-mails of berichten er verdacht uitzien, open deze dan niet.

Controleer alle mobiele apps die je wilt downloaden

Kwaadaardige apps kunnen alles doen wat malware op de pc kan doen (en meer, aangezien sms-trojans specifiek zijn voor mobiele apparaten). Zorg dat je mobiele apps afkomstig zijn van een betrouwbare app-store. Zorg er ook voor dat de app en app-aanbieder goede servicevoorwaarden, duidelijke contactinformatie en strikte ontwikkelingscriteria hebben en ook in het verleden legitieme content hebben verstrekt. Als dat niet het geval is, moeten direct alle alarmbellen afgaan.

Installeer Antivirus for Android voor extra mobiele beveiliging

Het wordt ten zeerste aanbevolen dat je je apparaat beveiligt met betrouwbare anti-virussoftware voor Android. Dit is een investering in de bescherming van je persoonlijke en financiële gegevens.

Gerelateerde artikelen en links:

Beveiliging voor smartphones

Beveiliging voor openbare wifi

Android vs. iOS: wat is veiliger?

Producten:

Antivirus for Android

Gratis proefversie van Antivirus for Android downloaden

Kun je virussen krijgen op Android? Elke Android-gebruiker loopt risico

Alle smartphones zijn kwetsbaar, maar Android-gebruikers lopen een groter risico op virussen en malware in vergelijking met andere apparaten. Ontdek waarom en hoe je jezelf kunt beschermen.
Kaspersky logo