De populariteit van Android is de afgelopen tijd enorm toegenomen en hackers hebben dit ook gemerkt. Zij maken misbruik van de tekortkomingen in dit opensourcebesturingssysteem om informatie van gebruikers te ontfutselen of om direct geld te stelen in de vorm van betaalde sms-berichten. De basisstappen voor een goede beveiliging van Android zijn niet duur en niet moeilijk. Als je de volgende vijf eenvoudige stappen uitvoert, heb je een goede basis om je activiteiten, gegevens en financiën te beschermen die op je mobiele apparaat staan.

Neem veiligheidsmaatregelen bij het gebruik van apps

Apps zijn de meest gangbare manier om malware op je Android-apparaat te krijgen. Google scant alle apps die beschikbaar zijn in Google Play op malware. Als je iets downloadt, doe dit dan via Google. Het is mogelijk aantrekkelijk om apps van derden te installeren, met name omdat deze apps vaak gratis zijn. Hiermee stel je je apparaat echter bloot aan vele mogelijke problemen. Google biedt de mogelijkheid om apps te scannen die zijn gedownload vanaf een andere locatie dan Google Play. Voer in elk geval de scan uit wanneer dit wordt gevraagd.

Let tijdens de installatie ook op de machtigingen die voor elke app vereist zijn. Voor een navigatie-app is bijvoorbeeld een machtiging om je locatie te gebruiken natuurlijk noodzakelijk, maar voor een notitie-app niet. En voor een game is waarschijnlijk geen toegang nodig tot je lijst met contactpersonen. Controleer de lijst met machtigingen die wordt weergegeven voordat je een app installeert. Als er iets niet in orde lijkt, zoek dan een vergelijkbare app waarbij geen toegang wordt gevraagd tot informatie die de app niet nodig heeft.

Blijf up-to-date

Het landschap aan bedreigingen is 24 uur per dag doorlopend aan verandering onderhevig. Hackers speuren naar tekortkomingen in de software en proberen deze te misbruiken. Nadat de ontwikkelaars het lek hebben gedicht, gaan hackers weer op zoek naar de volgende kwetsbaarheid. Google kan beveiligingslekken niet altijd voorkomen, maar is goed in het up-to-date houden van Android om de ontdekte problemen op te lossen.

Hier heb je echter niets aan als je de software niet up-to-date houdt. Met verouderde software op je Android-apparaat kan het apparaat makkelijk geïnfecteerd raken met malware, omdat beveiligingslekken na verloop van tijd steeds meer bekend worden. Hackers weten dat veel gebruikers de software op hun apparaten niet bijwerken. Daarom voegt Google continu beveiligingsmaatregelen toe aan Android. In versie 3.0 van de Android-software is bijvoorbeeld apparaatencryptie geïmplementeerd, waardoor het erg moeilijk is om gegevens vanaf het apparaat te stelen. Gebruikers die ervoor kiezen een oudere versie te blijven gebruiken, profiteren niet van deze beveiliging.

Vermijd onbeveiligde verbindingen

Gratis, openbaar Wi-Fi kan verleidelijk zijn om tijd te besparen en het gegevensgebruik te minimaliseren, maar dit is niet altijd veilig. Hackers kunnen eenvoudig 'man-in-the-middle'-situaties opzetten, waarbij je in feite verbinding maakt met het apparaat of de computer van de hacker. Hierbij kan de hacker alle informatie zien die vanaf jouw apparaat naar internet wordt verstuurd. Hackers kunnen ook misbruik maken van een lek in het verbindingsproces om malware direct op je smartphone of tablet te installeren.

Als je een dergelijk netwerk moet gebruiken, neem dan veiligheidsmaatregelen om jezelf te beschermen. Controleer eerst of het bedrijf waar je bent gratis Wi-Fi aanbiedt, om te voorkomen dat je verbinding maakt met een nep-Wi-Fi-hotspot. Gebruik alleen apps en websites waarbij informatie wordt versleuteld. Hierbij is het voor hackers zeer moeilijk om te zien wat je doet. En maak verbinding via een VPN, indien mogelijk. Veel bedrijven bieden dit type verbinding aan hun werknemers aan.

Vergrendel je apparaat

Deze tip lijkt misschien voor de hand liggend, maar het vergrendelen van je apparaat is een belangrijke stap in het beveiligen van je apparaat. Als je je Android-smartphone of -tablet verliest, kan met de schermvergrendeling worden voorkomen dat de vinder je persoonlijke gegevens bekijkt. Dit kun je voorkomen met een eenvoudige schermvergrendeling.

Gebruik een beveiligingsoplossing voor je mobiele apparaat

Al deze tips zijn een goede start, maar de belangrijkste stap die je moet nemen, is het vinden en installeren van een professionele Android-beveiligingsoplossing. De beste oplossingen bieden een combinatie van anti-virusbescherming, anti-diefstalbescherming, filtering van gevaarlijke sms-berichten, bescherming op het web en privacybescherming om te zorgen dat je apparaat zo veilig mogelijk blijft.

Er zijn ook gratis anti-malwareproducten verkrijgbaar, maar deze hebben vaak verborgen kosten. Het is haast onmogelijk om de gratis oplossingen, die beperkte functionaliteit hebben, te onderscheiden van trojans, die je apparaat infecteren in plaats van te beschermen. Als je geld wilt besparen, kun je het beste gebruikmaken van een gratis proefperiode van een internetbeveiligingsproduct van een vertrouwd beveiligingsbedrijf. Je kunt het product dan uitproberen voordat je het koopt. Toonaangevende bedrijven in de branche bieden ook complete oplossingen voor mobiele apparaten waarmee je meerdere apparaten gelijktijdig beschermt.

Door de enorme reikwijdte van Android-malware, -virussen en -spyware denk je wellicht beter na over de manier waarop je je apparaat gebruikt. Dit is echter niet per se nodig. Hackers zoeken bijna altijd naar eenvoudige slachtoffers. Wanneer je deze tips opvolgt, houd je de meeste malware buiten de deur en voorkom je dat apps die toch op je apparaat terechtkomen alsnog toegang kunnen krijgen tot je gegevens. Met strikte veiligheidsmaatregelen voor Android, in combinatie met een krachtige beveiligingsoplossing, ben je optimaal beschermd.

Andere artikelen en links met betrekking tot veiligheid op internet

Wij gebruiken cookies om je ervaring op onze websites te verbeteren. Je gaat hiermee akkoord wanneer je onze website gebruikt en hierop navigeert. Je vindt gedetailleerde informatie over het gebruik van cookies op deze website door op de knop voor meer informatie te klikken.

Accepteren en sluiten