Overslaan naar hoofdinhoud

Een gezinsblog starten kan een goede optie zijn als je op zoek bent naar een project waarbij het hele gezin wordt betrokken. Bloggen kan een uitstekende manier zijn voor gezinnen om verbonden te blijven: de activiteiten en prestaties van je kinderen vastleggen, schrijven over jullie reizen en vrienden en familie op de hoogte houden van jullie leven. Bloggen met kinderen kan educatief zijn en biedt ouders de gelegenheid om online veiligheid te bespreken.

Wat is beter: een gezinsblog of een familiewebsite?

Er is een verschil tussen een gezinsblog – een openbare blog waarop je vertelt over je gezinsleven en waarmee je mogelijk een breed lezerspubliek aantrekt in het proces – en een persoonlijke familiewebsite. Een persoonlijke familiewebsite maakt het je mogelijk om foto's en andere informatie te delen, terwijl je een niveau van privacy behoudt waar jij je goed bij voelt. Op persoonlijke blogsites kun je je familiewebpagina's 'vergrendelen' zodat alleen jijzelf en je gezinsleden er toegang toe hebben. In tegenstelling tot sociale netwerken waar alles op een openbaar forum wordt geplaatst, voorziet een privéblog beveiligingsfuncties zodat je familiewebsite alleen bezocht kan worden door de personen die jij wilt.

Bloggen met kinderen: voor- en nadelen

Als je beslist om een openbare gezinsblog te maken, zijn er zowel voor- als nadelen. Hier volgt een overzicht:

Voordelen van een gezinsblog:

Fungeert als een kinder- of jeugddagboek: Een gezinsblog kan fungeren als een levendig kinder- of jeugddagboek, eentje waar je kinderen later met nostalgie op kunnen terugkijken.

Geeft een verslag van je ervaringen als ouder: Sommige ouders bloggen om de realiteit van het gezinsleven weer te geven, om een tegenwicht te bieden voor onrealistische portretten van 'perfect ouderschap'. Door te bloggen kun je in contact komen met andere gezinnen, je verhaal als ouder delen en een ondersteunend netwerk creëren.

Biedt een creatief kanaal voor je kinderen: Bloggen met kinderen kan de schrijfvaardigheden van je kind helpen verbeteren. Je kinderen voelen zich op school misschien niet altijd in staat om zichzelf uit te drukken, en bloggen kan een bevrijdende setting zijn voor geschreven zelfexpressie.

Creëert leermomenten: Bloggen kan educatief en informatief zijn. Sommige onderwerpen die je voor je gezinsblog kiest, kunnen gespreksonderwerpen opwekken die je kinderen kunnen helpen verschillende perspectieven en standpunten te begrijpen.

Je kunt in contact blijven met familie en vrienden: Een gezinsblog kan voor grote gezinnen een geweldige manier zijn om in contact te blijven en een kloof te dichten die anders misschien alleen maar groter zou worden. Dit is vooral het geval voor gezinsleden die ver uit elkaar wonen.

Kan inkomsten genereren: Het is mogelijk om geld te verdienen met blogs. Sommige ouders gebruiken bloggen met het gezin misschien als een manier om extra inkomsten te genereren.

Nadelen van een gezinsblog:

Potentiële schending van de privacy van je kind: Sommigen vinden misschien dat openbare gezinsbloggen de privacy van kinderen schenden, vooral wanneer ze te jong zijn om toestemming te geven voor het delen van informatie.

Potentieel uitbuitend: Sommigen zien kinderfoto's misschien als een manier om het 'merk' van hun ouders te promoten in gesponsorde berichten of als een of andere potentieel uitbuitende geldbron.

Potentieel voor cyberpesten: Zoals bij vele vormen van online content, kunnen blogs de aandacht trekken van internetpesters en trollen.

Face-to-face communicatie vermijden: Blogs kunnen gebruikt worden als een hulpmiddel om face-to-face communicatie te vermijden. Hoe meer we vertrouwen op communicatie via computers, hoe meer we misschien wel het risico lopen dat we ons vermogen om rechtstreeks en in persoon met anderen te communiceren, verlagen.

Online kinderlokkers: Een gezinsblog kan de veiligheid van kinderen in gevaar brengen door persoonsgegevens te plaatsen in het publieke domein.

Dus, als online privacy maximaliseren je grootste zorg is, is een persoonlijke blogsite waar je de toegang met behulp van wachtwoordbeveiliging kunt beperken tot je gezinsleden, waarschijnlijk je beste optie.

Ideeën voor gezinsblogs

Het beste advies voor bloggen is je te concentreren op onderwerpen die je erg interesseren. Er zijn talrijke ideeën en thema's voor gezinsblogs, waaronder:

  • Vakantie met het gezin
  • Gezinsgeschiedenis
  • Hobby's en interesses
  • Gezonde gezinsmaaltijden en recepten
  • Favoriete films voor gezinnen
  • Gezinsbudget
  • Spelletjes voor gezinnen
  • Sporten met het gezin
  • Huisdieren
  • Podcasts voor kinderen
  • Mode en haarstijlen voor kinderen
  • Ideeën voor de inrichting van de kinderkamer
  • Recensies over kinderproducten
  • Gezondheid en beweging tijdens de zwangerschap
  • Voorbereiding op een nieuwe baby

Bloggen kan heel persoonlijk zijn. Mensen lezen blogs vaak omdat ze willen weten wat er gebeurt in iemands leven en willen zien hoe dat eruit ziet. Welk onderwerp of thema je ook kiest om over te bloggen, het beste advies is authentiek te blijven. Weersta de druk om alles altijd perfect te laten klinken. Mensen willen zich identificeren met anderen die dezelfde moeilijkheden en grillen als zij ondervinden.

Met een privéblog kun je vermijden dat vreemden persoonlijke details over je gezin te weten komen. Afbeelding van twee ouders en hun dochter op een bank die samen naar een tablet kijken.

Een gezinsblog maken

Als je beslist om een gezinsblog te maken, zijn hier enkele belangrijke stappen die je in gedachten kunt houden:

1. Wees zeker dat je gezin akkoord gaat:

Voordat je een gezinsblog start, vergewis je je ervan dat het iets is wat alle leden van het gezin willen doen. Een gezinsblog plaatst jullie leven in de publieke belangstelling, wat zorgen rond de privacy teweegbrengt. Je wilt natuurlijk geen content publiceren die een ander gezinslid in de verlegenheid zou kunnen brengen of iemand een onprettig gevoel zou kunnen geven. Het loont dus de moeite om met het gezin te bespreken en overeen te komen of jullie al dan niet een openbare gezinsblog willen starten.

2. Beslis over je host:

Er zijn twee manieren om je gezinsblog te hosten: op je eigen domein of met een blogplatform. Je eigen domein registreren via websites als Register.com en GoDaddy.com is makkelijk en kost niet zo veel. Als je echter geen belang hecht aan een URL op maat en je op zoek bent naar de eenvoudigste optie, kun je kiezen voor een blogplatform. De meeste platformen hosten je nieuwe site gratis. Terwijl je URL zal lijken op 'gezinsblog.wordpress.com', brengt het blogplatform het merendeel van de technische back-enddetails voor je in orde. Let er wel op dat, als je je blog verder wilt personaliseren dan wat de vaste parameters van het blogplatform dekken, je hiervoor een maandelijkse kost zult moeten betalen.

3. Kies je blogplatform:

WordPress is een van de populairste blogplatforms, maar er zijn tal van alternatieven die je kunt overwegen. Het loont dus de moeite om te zoeken naar de beste optie voor jou. WordPress is populair omdat het makkelijk is om wijzigingen aan te brengen en het een intuïtieve interface heeft. Tegen een kleine prijs kun je de lay-out, kleuren en titel aanpassen. Welk blogplatform je ook kiest, meestal zijn er tutorials beschikbaar op YouTube en fora om je te helpen als je vast komt te zitten. Een handige vergelijking van de toonaangevende blogplatformen vind je hier.

4. Kies een geschikte blognaam:

Sommige gezinsbloggers nemen graag hun achternaam op in hun blog zodat lezers hen kunnen identificeren, maar dat wekt natuurlijk zorgen rond de online privacy. Om dit te voorkomen, kun je een alias of bijnaam gebruiken. Brainstorm met gezinsleden over namen voor jullie blog. Kies iets gedenkwaardigs; overweeg bijvoorbeeld het gebruik van alliteratie en gebruik een (synoniemen)woordenboek voor inspiratie. Welke naam je ook kiest, voer altijd een grondige zoekopdracht uit op het internet om te controleren of deze niet reeds wordt gebruikt.

5. Personaliseer aan de hand van plug-ins:

Met plugs-in kun je je blog personaliseren, ook als je niet noodzakelijk verregaande technische kennis hebt. Raak vertrouwd met de plugs-in die je blogplatform aanbiedt. Het kan gaan om functies waarmee je fotogalerijen kunt maken, video's kunt toevoegen, gebruikers via e-mail kunt laten abonneren, je statistieken kunt volgen, en meer. Deze functies maken je site boeiender voor bezoekers. Je kunt plug-ins snel installeren en ze kunnen het plaatsen van berichten makkelijker maken.

6. Bepaal je niche en publiek:

Wat is je niche? Wie is je publiek? Als je een duidelijk antwoord kunt geven op deze vragen, is de kans groter dat je blog succesvol zal zijn. Als je gewoon een privéblog maakt om te delen met je familie en goede vrienden, hoef je je geen zorgen te maken over deze vragen. Als je echter een groter publiek wilt bereiken, wil je hier waarschijnlijk wat meer over nadenken.

7. Bepaal wie de blogberichten schrijft:

Ben jij de primaire auteur van de blog? Dragen je partner en kinderen ook bij? Je kunt iedereen een eigen gebruikersnaam en login geven, en iedereen kan berichten plaatsen wanneer hij/zij dat wil.

8. Begin met posten:

Terwijl het in het begin intimiderend kan lijken, wordt het makkelijker naarmate je meer berichten schrijft. Vergeet niet: het is niet de rol van een blogger om indruk te maken op iedereen. Een blogger moet simpelweg schrijven waarover hij/zij wil schrijven, en stukje bij beetje zullen mensen beginnen volgen. Denk er ook aan dat geschreven berichten niet het enige type content zijn dat je kunt publiceren. Je kunt ook diapresentaties, video's, audiobestanden enz. delen.

9. Vertel het aan je vrienden en familie:

De mensen die aanvankelijk het meest geïnteresseerd zullen zijn in je gezinsblog, zijn je vrienden en familie. Laat hun je blog zien en vraag hen om erover te vertellen aan andere personen die ze kennen en via social media, ervan uitgaande dat je je blog niet privé wilt houden en deze niet met een wachtwoord beveiligt. Weten dat mensen hun content lezen is wat vele bloggers ertoe aanzet om te blijven schrijven.

Stel dat je beslist om je blog privé te maken. In dat geval kun je je blog beveiligen met een wachtwoord en uitsluitend toegankelijk maken voor specifieke volgers. Dit doe je meestal in de privacy-instellingen van je blogplatform. WordPress voorziet hier bijvoorbeeld hulp voor privéblogs.

Bloggen met het gezin: tips voor online veiligheid

Een blog maken met het gezin is niet alleen leuk, het kan ouders ook de gelegenheid bieden om het met hun kinderen te hebben over online veiligheid. Hier vind je enkele tips voor online veiligheid die je in gedachten moet houden wanneer je met kinderen blogt:

Gebruik sterke wachtwoorden:

Wanneer je je blogaccount aanmaakt, moet je je kinderen zeker wijzen op het belang van sterke wachtwoorden en kun je hen helpen er een te maken. Een goed wachtwoord:

  • Bestaat uit minimaal 12 tekens en is een combinatie van kleine letters, hoofdletters, cijfers en symbolen.
  • Vermijdt logische zaken, zoals opeenvolgende nummers ('1234') of persoonlijke informatie die mensen kennen of zouden kunnen raden, zoals je geboortedatum of de naam van je huisdier.

Om je wachtwoorden moeilijker te maken, kun je overwegen om een wachtwoordzin te maken. Bij wachtwoordzinnen kies je een betekenisvolle zin uit die makkelijk te onthouden is en vorm je het wachtwoord met de eerste letter van elk woord.

Begrijp beveiligingsinstellingen:

Neem de tijd om vertrouwd te raken met beveiligingsinstellingen op de blogwebsite die je gebruikt, en probeer ze te begrijpen. Op veel blogplatformsites is het mogelijk om blogs privé te houden en lezers toe te voegen. Dit is een goede optie voor wie een privéblog wil creëren.

Gebruik verificatie in twee stappen:

Verificatie in twee stappen (TFA of 2FA) is een extra beveiligingsmaatregel die je kunt implementeren. Verificatie in twee stappen vereist twee aparte, verschillende vormen van identificatie om toegang tot iets te krijgen. De eerste stap is een wachtwoord, de tweede omvat vaak een tekst met een code die naar je smartphone wordt verstuurd of biometrische verificatie met een vingerafdruk, gezichtsherkenning of netvliesscan. Activeer waar mogelijk meervoudige verificatie bij je accounts.

Denk aan online reputatie:

Als je blog openbaar is, overweeg dan de potentiële impact van wat je post. Stel jezelf de vragen: Bouwt deze foto, statusupdate of blogartikel een positieve reputatie voor mijn kind? Onthult deze informatie fysieke of mentale uitdagingen die jaren later mogelijk opduiken wanneer mijn kind zich kandidaat stelt voor een baan of school? Alles wat we online posten, en alles wat anderen over ons posten, draagt bij tot onze permanente, digitale reputatie.

Plaats vakantiefoto's achteraf:

Je wilt niet dat iedereen altijd weet waar je bent. Als mensen weten dat je weg van huis bent, weten ze ook dat je huis mogelijk leeg en kwetsbaar is. In plaats van reisfoto's op het moment zelf te delen, maak je bij terugkeer een vakantiealbum en zorg je ervoor dat het duidelijk als 'na de reis' is aangeduid.

Beperk identificatie in foto's of posts over je kinderen:

Overweeg het gebruik van online bijnamen of aliassen voor je kinderen. Wees voorzichtig met wat zichtbaar is op foto's met je kinderen. Plaats geen foto's van je huis waarop je huisnummer zichtbaar kan zijn of die vermelden in welke buurt je woont. Specifieke details zoals een schoolbord op de achtergrond, kunnen mensen een idee geven van waar je kinderen zich bevinden.

Vermijd het delen van informatie over de school van je kind:

Vele fijne zaken vinden plaats in de school van je kind: concerten, opendeurdagen, sportevenementen enz. Het is echter geen goed idee om de naam van de school van je kind te delen op social media of op je blog. Dit kan de veiligheid van je kind namelijk in gevaar brengen. Als je kind een kenmerkend schooluniform met een herkenbaar logo of embleem draagt, denk dan twee keer na voordat je er foto's van deelt.

Vermijd het delen van geboortedatums:

Je wilt misschien foto's van je kind delen op zijn/haar verjaardag, maar wees voorzichtig met het delen van de werkelijke geboortedatum. Als je foto's van zijn/haar verjaardag deelt, kan je vaag en onspecifiek blijven omtrent de datum. Een geboortedatum is het soort informatie dat nuttig kan zijn voor een cybercrimineel.

Controleer de content:

Als je kinderen posts maken voor je gezinsblog, vraag hen dan om je te laten zien waarover ze posten voordat ze het publiceren. Bespreek mogelijke problemen en leg uit waarom bepaalde content al dan niet geschikt is om online te publiceren.

Gebruik een app voor ouderlijk toezicht:

Ouders die de online veiligheid van hun kind willen optimaliseren kunnen overwegen om een app voor ouderlijk toezicht, zoals Kaspersky Safe Kids, te installeren. Hiermee kun je expliciete content blokkeren, toegang tot ongeschikte games en apps beheren en per apparaat de schermtijd instellen.

Een antivirus van goede kwaliteit gebruiken kan bovendien helpen jezelf en je gezin online te beschermen. Kaspersky Total Security werkt 24/7 om je apparaten en gegevens te beschermen door bedreigingen te blokkeren zoals virussen, malware, ransomware, spionageapps en alle nieuwste hackertrucjes.

Gerelateerde artikelen:

Een gezinsblog maken en veiligheidstips voor bloggen met het gezin

Een gezinsblog starten kan een geweldige manier zijn voor gezinnen om verbonden te blijven. Bloggen met kinderen, ideeën voor gezinsblog, hoe maak je een familiewebsite en privéblog.
Kaspersky Logo