Overslaan naar hoofdinhoud

Het kan moeilijk zijn om kinderen te beschermen die online zijn, maar met oplossingen voor internetbeveiliging kunnen ze op een veilige manier genieten van alles wat internet te bieden heeft.

Meer dan 50% van de kinderen tussen de zes en negen maakt dagelijks gebruik van internet*. En net als wanneer ze op school of buiten zijn, zullen ze zelf verschillende beslissingen nemen, die niet allemaal even verstandig zijn.

Het kan een uitdaging zijn om kinderen te beschermen die bezig zijn op internet. Er zijn geen leerkrachten die opletten en je kunt zelf ook niet continu in de gaten houden wat ze aan het doen zijn.

Hoe zorg je er dan voor dat je kinderen beschermd zijn op internet? Laten we eens kijken hoe je je kind kunt beschermen tegen alledaagse gevaren…

Ongeschikte websites blokkeren

Niet alle websites zijn geschikt voor kinderen. Je kind kan per ongeluk op een ongeschikte site terechtkomen via een zoekmachine of door op een link te klikken die het van een ander kind heeft ontvangen.

Hoe kun je je kinderen op internet beschermen zonder overbezorgd te zijn?

Software voor ouderlijk toezicht kan de oplossing zijn. Deze software, die als zelfstandig programma kan worden geïnstalleerd of deel kan uitmaken van een pakket voor internetbeveiliging, heeft een functie voor veilig zoeken waarmee ongeschikte content wordt geblokkeerd. Meestal zijn er ook gedetailleerde rapporten beschikbaar, zodat je precies kunt zien wat je kind op internet doet.

Soms zijn echter de kindvriendelijk ogende sites het gevaarlijkst.

Niet met vreemden praten

Sommige kinderen spelen graag online spelletjes met vrienden en communiceren daarbij via chatrooms. In deze chatrooms bevinden zich echter ook cybercriminelen die onder een valse naam proberen om de persoonlijke gegevens van kinderen te achterhalen. Deze informatie kan vervolgens worden misbruikt om je identiteit en geld te stelen.

Beperking tot het gebruik van bekende spellen of spellen van betrouwbare sites kan helpen om je kind te beschermen.

Maar zelfs dan kan het moeilijk zijn om te controleren met wie je kind precies praat en wat er allemaal wordt gezegd. Complete internetbeveiligingsproducten, zoals Kaspersky Total Security, zorgen ervoor dat kinderen geen informatie zoals bankgegevens, namen en adressen kunnen uitwisselen via chatrooms en chatprogramma's.

In chatrooms bevinden zich echter niet alleen cybercriminelen. Helaas zijn er op internet ook pestkoppen aanwezig.

Pestkoppen geen kans geven

Sommige bezoekers van sites met spelletjes doen niets anders dan anderen lastigvallen en pesten. Dergelijke spelers worden cyberbullies genoemd.

Het opsporen en voorkomen van pesten bij het gebruik van spelletjes is erg moeilijk. Bij de meeste onlinespellen zijn moderators aanwezig om pestkoppen te verwijderen, maar omdat er erg veel spelers zijn, is het mogelijk dat niet iedere pestkop wordt herkend.

Functies voor ouderlijk toezicht kunnen ook helpen om je kind te beschermen tegen pestkoppen op internet. Jij kunt daarbij zien met wie je kind online contact heeft en ongewenste contactpersonen blokkeren. Je kunt er ook voor zorgen dat je een melding ontvangt wanneer een bepaald woord in onlinecommunicatie wordt gebruikt.

Opmerking: Zelfs met al deze beveiligingsmaatregelen is het niet mogelijk om je kind continu in de gaten te houden. Websites die er onschadelijk uitzien kunnen nog altijd kwaadaardige links bevatten die de veiligheid van je volledige netwerk in gevaar brengen.

Geen virussen downloaden

Cybercriminelen weten dat kinderen graag gratis software, muziek en spelletjes downloaden. Ze weten ook dat kinderen links en e-mailbijlagen sneller vertrouwen.

Wanneer je kind op een van deze links klikt, kan er een virus worden gedownload dat niet alleen de veiligheid in gevaar brengt van de pc, maar van je volledige netwerk. Een kind kan per ongeluk op een banner klikken, waarna de malware onmerkbaar wordt geïnstalleerd en de veiligheid van je kind op internet in gevaar brengt.

De beste bescherming tegen al deze gevaren is een goed pakket voor internetbeveiliging dat onveilige links blokkeert en elke download controleert op tekenen van malware. Een compleet beveiligingsproduct als Kaspersky Total Security doet dit voor alle leden van je gezin. Je kunt het volledige netwerk vanaf je pc controleren en de beveiligingsinstellingen voor elke computer afzonderlijk aanpassen.

De bescherming van kinderen op internet is prioriteit nummer één

Als het aankomt op de bescherming van kinderen op internet kan niets de begeleiding van een ouder vervangen. Met je kinderen praten kan al een groot verschil maken. Leer je kinderen om niet automatisch op "Ja" te klikken en om weg te gaan als ze te maken krijgen met pestkoppen of mogelijke cybercriminelen.

Pakketten voor internetbeveiliging vullen deze bescherming aan door je mogelijkheden te bieden om te controleren wat je kinderen online doen, zodat je kinderen veilig online kunnen zijn.

Bij de beste complete beveiligingsproducten kun je daarnaast alle computers in huis vanaf je eigen pc controleren en beheren.

Kinderen moeten de ruimte krijgen om te spelen. Het is onze taak om ze daarbij zo goed mogelijk te beschermen.

Andere artikelen en links met betrekking tot de veiligheid van kinderen op internet

Je kinderen online beschermen

Kaspersky heeft tips waarmee kinderen veilig online kunnen zijn. Zorg ervoor dat je kinderen veilig online zijn met tips omtrent pedofielen, expliciete content en online pesten.
Kaspersky Logo