Overslaan naar hoofdinhoud

Tablets zijn veel gebruikte draagbare apparaten, waarop we allerlei soorten waardevolle gegevens opslaan, van persoonlijke bestanden tot games, muziek en films. Het tabletgebruik is zo explosief toegenomen dat volgens een Pew-internetonderzoek een op elke drie Amerikaanse volwassenen nu een eigen tablet heeft. Vandaag de dag worden tablets vaak gebruikt als vervangers van pc's, en ze worden steeds meer voor zowel zakelijk als privégebruik ingezet. Aangezien tablets steeds vaker worden gebruikt, is de beveiliging ervan ook steeds noodzakelijker. Voorkom dat je kostbare gegevens in handen van cybercriminelen vallen.

Gevaarlijke apps

Niet alleen is het gemakkelijk om overal en altijd op internet te kunnen, maar tabletgebruikers vertrouwen ook steeds meer op verschillende apps speciaal voor tablets. Maar deze apps kunnen in sommige gevallen veel schade aanrichten. Onderzoekers hebben onderzocht hoe kwetsbaar de populairste tablets zijn voor hackers en schadelijke apps. Dit onderzoek leidde tot enkele waarschuwingen. Volgens het onderzoek kan het downloaden van apps gevaarlijk zijn, omdat gebruikers niet weten wat er 'achter de schermen' gebeurt of tot welke gegevens de app toegang krijgt. Hierdoor kunnen je persoonlijke gegevens en andere informatie in verkeerde handen vallen.

Nieuwe oplossingen

Doordat de mobiele markt groeit, worden anti-virusprogramma's en encryptieoplossingen steeds effectiever. Mobiele beveiligingssoftware van derden is eenvoudig te downloaden van websites van betrouwbare fabrikanten en via app stores. Nadat de software is gedownload op je tablet, heeft je apparaat de mogelijkheid om kwaadaardige apps te blokkeren, gegevensverlies te voorkomen en te scannen op malware. Verschillende opties kunnen zelfs een apparaat op afstand vergrendelen of wissen. De beste beveiligingssoftware controleert regelmatig op updates, zodat je er zelf geen omkijken meer naar hebt.

Veilige keuzes

Hier zijn enkele dingen om in het achterhoofd te houden bij het kiezen van beveiligingssoftware voor je tablet: controleer of je beveiligingssoftware voor een Windows-tablet, Android-tablet of Apple-tablet nodig hebt. Elk type is verschillend.

  • Vergelijk de kosten en baten van verschillende anti-virussoftwareproducten voor tablets. Sommige werken met een jaarabonnement, terwijl anderen elke maand een bedrag rekenen en dat kan aardig in de papieren lopen.
  • Er is ongetwijfeld gratis anti-virusbescherming voor tablets, maar wees voorzichtig. De software biedt mogelijk niet dezelfde functies en opties die een betaalde app wel biedt. Overweeg om een betrouwbare, risicovrije proefversie van een beveiligingsapp voor je tablet te downloaden. Een helpdesk kan echt het verschil maken als je hulp nodig hebt na een gegevensinbreuk.
  • Pas op voor oplichters met nep-anti-virussoftware. Nadat het downloaden is voltooid, geeft zulke software aan dat er malware gevonden is. Vervolgens wordt je om een betaling gevraagd om de infectie te verhelpen. Op het moment dat je betaalt, geef je je creditcardgegevens aan de oplichters.

Beveiligingsmogelijkheden

Naarmate tablets de mobiele markt meer gaan domineren, zullen tabletdreigingen steeds vaker voorkomen. Zorg dat je het gevaar een stap voorblijft en kies voor anti-virussoftware. Het is een eenvoudige en effectieve manier om je gegevens zo goed mogelijk te beschermen.

Andere artikelen en links met betrekking tot Tabletbeveiliging

Tabletbeveiliging: houd je gegevens veilig

Tabletbeveiliging is belangrijk in dit mobiele tijdperk. Maar hackers kunnen toegang krijgen tot je tablet via apps en op andere manieren. Lees meer over de risico's voor je tablet.
Kaspersky Logo