Overslaan naar hoofdinhoud

5G-cyberbeveiliging: Alles wat je moet weten

De vijfde generatie van mobiele netwerken (ook wel 5G) zal nieuwe mogelijkheden voor technologische vooruitgang en innovatie inluiden. De ontwikkeling van technologieën zoals het Internet of Things (IoT) zal naar verwachting met 5G groeien. Hackers richten zich echter nu al op de kwetsbaarheden als nieuwe mogelijkheden voor grote cyberaanvallen. Een betere cyberbeveiliging is essentieel voor onze 5G-toekomst.

De aankomende upgrade van 4G naar 5G heeft invloed op vrijwel iedereen die gebruik maakt van een mobiele verbinding. Het is belangrijk om te begrijpen wat cyberbeveiliging 5G-netwerken te bieden hebben en waar het misschien nog iets tekortschiet...

Wat is 5G?

5G is een korte term die staat voor de vijfde generatie van draadloze mobiele netwerken.

De eerste vier generaties brachten elk een nieuw niveau van connectiviteit met zich mee, waarbij 3G en 4G gericht waren op het verbeteren van mobiele data. 5G wil deze trend voortzetten en het gebruik voor mobiele breedbandtoegang uitbreiden. 5G zal naast 4G werken en deze uiteindelijk volledig vervangen.

Hoe werkt 5G?

Om de uitleg eenvoudig te houden, 5G stuurt bergen gegevens over kortere afstanden dan 4G LTE. Dit verbetert de snelheid en consistentie van de verbindingssignalen en het netwerk zelf, zelfs als het in beweging is. Het netwerk is ook in staat om meer apparaten te ondersteunen door het gebruik van nieuwe signaalspectra. Bovendien is de techniek energiezuiniger.

Waarom 5G?

Hoewel 4G LTE krachtig is, zijn we dit netwerk snel aan het ontgroeien en drijven we het tot het uiterste. De huidige LTE-netwerken raken overbelast in de grote steden, met regelmatige vertragingen op de drukkere momenten van de dag. Daarnaast zal de opkomst van op internet aangesloten "slimme" gadgets betekenen dat we een sneller systeem met een hogere capaciteit nodig hebben om de miljarden apparaten die al bestaan te ondersteunen. Met deze en andere extra's wordt mobiel dataverkeer goedkoper, minder energieverslindend en sneller om veel meer apparaten aan te kunnen sluiten dan we vandaag de dag kunnen.

Wat zijn enkele van de mogelijkheden met 5G?

Uiteraard zijn betere internetervaringen een direct gevolg van dit netwerk. Daarnaast zal de vijfde generatie van mobiele breedband veel voordelen opleveren, waarvan de meeste kunnen worden gedefinieerd door het volgende:

  • Het upgraden naar een grootschalig Internet of Things (IoT) zal de op technologie gebaseerde groei voor zowel de industrie als de consument bevorderen. Hoewel veel IoT-apparaten al in gebruik zijn, zijn ze beperkt door het huidige internet. 5G betekent dat apparaten op batterijen actief en verbonden kunnen blijven met minder afstellingen, waardoor nieuwe volledig draadloze toepassingen mogelijk zijn in afgelegen, lastige of moeilijk bereikbare gebieden. Alles zal een eigen rol krijgen, van slimme thermostaten en luidsprekers tot sensoren in industriële ladingen en stadsnetwerken.
  • Slimme steden en industrie 4.0 hebben elk als doel om ons een efficiënter, veiliger en productiever werk en leven te geven. 5G-ondersteund IoT is de sleutel tot een beter toezicht op de infrastructuur in de steden. Het zal ook worden gebruikt voor slimme automatisering in fabrieken met dynamisch verschuivende werkprocessen.

Wat is het verschil tussen 4G en 5G?

Er zijn een paar opmerkelijke verschillen waardoor 5G dingen kan doen die 4G LTE niet kan doen.

Vergeleken met 4G LTE brengt 5G de volgende voordelen met zich mee:

  • 5G is sneller dan 4G met meer bits per seconde die door het netwerk kunnen reizen. Met de nieuwe upload- en downloadsnelheden kun je films binnen enkele seconden downloaden.
  • 5G is responsiever dan 4G met een lagere latentie, ofwel de tijd die nodig is voor apparaat-naar-netwerkverbindingen. Omdat apparaten sneller met het netwerk kunnen "praten", krijg je snellere data overdracht.
  • 5G verbruikt minder stroom dan 4G omdat het snel kan overschakelen op laag-energetisch gebruik wanneer mobiele zenders niet in gebruik zijn. Dit verlengt de levensduur van de batterij, zodat de apparaten langer losgekoppeld kunnen blijven werken.
  • 5G geeft een sterke, snelle service die betrouwbaarder is dan 4G door een beter gebruik van de bandbreedte en meer verbindingspunten. Met minder druk op het netwerk kunnen de datakosten lager uitvallen dan bij 4G-netwerken.
  • 5G kan meer apparaten ondersteunen dan 4G omdat het de beschikbare radiogolven uitbreidt. Congestieproblemen die leiden tot een langzame service zullen worden verminderd zodra 5G wordt ingevoerd.

Over het algemeen is 5G een enorme stap voorwaarts in de mobiele telefonie. Net als bij de legendarische overstap van bekabeld inbellen naar hogesnelheids-breedband, gaan we opnieuw nadenken over wat mobiele dataoverdracht kan betekenen.

Dat gezegd hebbende, is er één groot nadeel waardoor 4G nog niet volledig wordt vervangen:

5G is moeilijk te installeren en in te zetten. Er zijn meer zenders nodig om hetzelfde gebied te bestrijken dan met de huidige 4G-netwerken. Aanbieders zijn nog steeds bezig met het plaatsen van een aantal van deze "antennes". Sommige regio's hebben fysieke uitdagingen zoals beschermde historische plaatsen of een ruig terrein.

Een langzame uitrol kan negatief lijken voor de toekomst van 5G. Deze verlengde upgrade kan er echter toe leiden dat aanbieders uiteindelijk de tijd krijgen om een ander groot probleem aan te pakken: de veiligheid.

gevaren en feiten over 5G

Zorgen over de cyberbeveiliging van 5G

5G-cyberbeveiliging heeft een aantal belangrijke verbeteringen nodig om groeiende risico's op hacking te voorkomen. Sommige van de veiligheidsproblemen zijn een gevolg van het netwerk zelf, terwijl andere betrekking hebben op de apparaten die op 5G zijn aangesloten. Maar beide aspecten brengen de consument, de overheid en het bedrijfsleven in gevaar.

Als het gaat om 5G en cyberbeveiliging, zijn hier een paar van de belangrijkste zorgen:

Decentrale beveiliging. Pre-5G-netwerken hadden minder hardwarepunten, wat het makkelijker maakte om veiligheidscontroles uit te voeren en te onderhouden. De dynamische, op software gebaseerde systemen van 5G hebben veel meer routepunten voor het verkeer. Om volledig veilig te zijn, moeten deze allemaal worden gecontroleerd. Aangezien dit moeilijk kan zijn, kunnen eventuele onbeveiligde gebieden andere delen van het netwerk in gevaar brengen.

Meer bandbreedte zal de huidige veiligheidscontrole belasten. Hoewel de huidige netwerken beperkt zijn in snelheid en capaciteit, heeft dit aanbieders geholpen om de veiligheid in real-time te bewaken. De voordelen van een uitgebreid 5G-netwerk zouden dus eigenlijk de cyberveiligheid kunnen schaden. De toegevoegde snelheid en het volume zullen de veiligheidsteams uitdagen om nieuwe methoden te creëren voor het tegenhouden van bedreigingen.

Veel IoT-apparaten worden gemaakt met een gebrek aan veiligheid. Niet alle fabrikanten geven prioriteit aan cyberbeveiliging, zoals bij veel low-end slimme apparaten het geval is. 5G betekent meer nut en potentieel voor het IoT. Naarmate meer apparaten worden aangemoedigd verbinding te maken, leveren miljoenen apparaten met een gevarieerde beveiliging miljoenen mogelijke knelpunten op. Slimme TV's, deursloten, koelkasten, luidsprekers en zelfs kleine apparaten zoals een thermometer voor een aquarium kunnen een zwak punt in het netwerk zijn. Een gebrek aan veiligheidsnormen voor IoT-apparaten betekent dat netwerkinbreuken en hacking ongebreideld kunnen plaatsvinden.

Gebrek aan versleuteling in een vroeg stadium van het verbindingsproces onthult informatie over het apparaat dat kan worden gebruikt voor apparaatspecifieke, op het IoT gerichte aanvallen. Deze informatie helpt hackers om precies te weten welke apparaten op het netwerk zijn aangesloten. Details zoals het besturingssysteem en het type apparaat (smartphone, voertuigmodem, enz.) kunnen hackers helpen om hun aanvallen met meer precisie te plannen.

Kwetsbaarheden in de cyberbeveiliging kunnen zicht uiten in een grote verscheidenheid aan aanvallen. Enkele bekende cyberbedreigingen zijn:

  • Botnet-aanvallen controleren een netwerk van aangesloten apparaten om een massale cyberaanval uit te voeren.
  • Distributed denial-of-service (DDoS) overbelasten een netwerk of website om deze offline te halen.
  • Man-in-the-Middle (MiTM) valt rustig aan en verandert de communicatie tussen twee partijen.
  • Het volgen van de locatie en het onderscheppen van gesprekken kan worden gedaan als iemand ook maar een klein beetje weet over het uitzenden van pagingprotocollen.
5G-cyberbeveiliging voor je telefoon

De toekomst van 5G en cyberbeveiliging

Om wijdverspreide zwakke punten in nationale mobiele netwerken te voorkomen, zullen de technologieontwikkelaars extra aandacht moeten besteden aan de 5G-beveiliging.

Als eerste zijn er in netwerken 5G-beveiligingsgrondslagen nodig. Netwerkproviders zullen zich gaan richten op softwarebescherming om de unieke risico's van 5G weg te nemen. Zij zullen moeten samenwerken met bedrijven voor cyberbeveiliging om oplossingen te ontwikkelen voor encryptie, netwerkmonitoring en meer.

Fabrikanten moeten worden gestimuleerd om meer inspanningen te leveren op het gebied van veiligheid. 5G-beveiliging is slechts zo sterk als zijn zwakste schakels. Maar de kosten voor de ontwikkeling en implementatie van veilige technologie motiveren niet alle fabrikanten om zich te richten op cyberveiligheid. Dit geldt met name voor low-end producten zoals kindersmartwatches en goedkope slimme babyfoons. Als fabrikanten voordelen krijgen die hun nettoverlies compenseren, zullen zij wellicht eerder geneigd zijn om hun consumentenbescherming te verbeteren.

Consumentenvoorlichting over internetveiligheid is noodzakelijk. De grote variatie in veiligheidskwaliteit betekent dat er normen voor product labels nodig zullen zijn. Omdat gebruikers niet gemakkelijk kunnen weten hoe veilig IoT-apparaten zijn, kunnen fabrikanten van slimme technologieën verantwoordelijk worden gehouden aan de hand van een labelsysteem. De FCC (Amerikaanse communicatiecommissie) beoordeelt andere vormen van radiotransmissie, zodat de groeiende markt van IoT-apparaten binnenkort ook kan worden opgenomen. Daarnaast moeten gebruikers weten hoe belangrijk het is om alle internetapparatuur te beveiligen met software-updates.

Inspanningen om de veiligheid te verbeteren gebeuren naast de initiële uitrol van 5G. Maar omdat we resultaten uit de praktijk nodig hebben om de bescherming te verfijnen, zal het werk nog lang na de invoer van 5G doorgaan.

Voor meer informatie over de toekomst van 5G, kun je enkele van onze Kaspersky-blogs lezen.

Hoe moet je je voorbereiden op 5G?

5G is wat verder weg dan men je misschien doet geloven, maar je zult toch voorbereid moeten zijn. Hoewel de uitrol lang zal duren om echt significant te zijn, hebben sommige gebieden al upgrades zien verschijnen. Zorg ervoor dat je de veiligheid en privacy zoveel mogelijk in eigen hand neemt:

Installeer een antivirusoplossing op al je apparaten. Producten zoals Kaspersky Total Security helpen voorkomen dat je apparaten geïnfecteerd raken.

Gebruik een VPN om te voorkomen dat vreemden zonder toestemming toegang krijgen tot je gegevens en je online activiteit bespioneren. 

Voer sterke wachtwoordbeveiliging in. Gebruik waar mogelijk wachtwoorden en maak deze ongelooflijk sterk. De beste wachtwoorden zijn lange reeksen van willekeurige, variërende tekens. Gebruik hiervoor hoofdletters, kleine letters, symbolen en getallen.

Verander de standaardwachtwoorden op al je IoT-apparaten. Volg de instructies van je apparaat voor het bijwerken van de "admin/password"-inlogcodes van je gadgets. Om deze informatie te vinden, ga je naar de technische handleidingen van de fabrikant of neem je rechtstreeks contact met ze op.

Houd al je IoT-apparaten up-to-date met beveiligingspatches. Dus ook je mobiele telefoon, computers, alle slimme huishoudelijke apparaten en zelfs het infotainmentsysteem van je auto. Vergeet niet dat elk apparaat dat verbinding maakt met internet, Bluetooth of een andere dataverbinding, altijd de laatste updates moet hebben (apps, firmware, besturingssysteem, enz.)

Bescherm al je apparaten vandaag nogmetKaspersky Total Security: de ultieme antivirus- en malwarebeschermingssoftware voor jou en je gezin.

Gerelateerde artikelen:

Is 5G-technologie gevaarlijk? -Voor- en nadelen van een 5G-netwerk

Wat is 5G en is het gevaarlijk? Hoe kan het in de toekomst de veiligheid van smartphones en het internet beïnvloeden? Leer wat je moet weten over 5G Cyber Security.
Kaspersky Logo