Overslaan naar hoofdinhoud

De beste manier om je privacy te beschermen is te voorkomen dat er malware op je computer komt. Hiertoe gebruik je een goed anti-viruspakket dat is uitgerust met anti-spywaresoftware. Spyware is een veelvoorkomend type malware dat gegevens verzamelt over jou en je computergebruik, meestal zonder je medeweten.

Wat is spyware?

Je kunt verschillende typen spyware tegenkomen:

  • Domestic-spyware: deze wordt vaak op legitieme wijze gebruikt om het computergebruik op het werk te controleren, of door ouders om het gebruik van de mobiele telefoon van hun kinderen te controleren. Een app waarmee je smartphone wordt opgespoord wanneer deze verloren of gestolen is, is een ander voorbeeld van domestic spyware met een legitiem doel.
  • Surveillance-spyware: deze verzamelt je persoonlijke gegevens vanaf je computer en verzendt deze naar een externe partij. Dit kunnen vertrouwelijke gegevens zijn, zoals je wachtwoorden en creditcardgegevens.
  • Adware of commerciële spyware: deze wordt gebruikt om informatie over jou te verzamelen voor gerichte advertenties. Hiermee kun je ook worden blootgesteld aan advertenties in de vorm van pop-ups of advertenties in een app op je mobiele telefoon.
  • Keylogger-spyware: deze legt de toetsaanslagen van je computer vast en verzendt deze naar een externe partij. Zeer kwalijk is dat deze je aanmeldingsgegevens, bankgegevens of andere vertrouwelijke informatie kan verzamelen.

Waar komt spyware vandaan?

Veel computergebruikers krijgen voor het eerst spyware op hun mobiele apparaat of computer wanneer ze games of apps downloaden die adware bevatten. Vooral gratis apps bevatten vaak adware, maar betaalde apps zijn hier niet immuun voor. Het vervelende is dat je de adware meestal geen nadrukkelijke toestemming hebt gegeven om informatie over jou te verzamelen en dat je geen controle hebt over de informatie die wordt verzameld.

Het downloaden en installeren van software brengt ook een risico op spyware met zich mee. Soms is spyware onderdeel van het installatiepakket en als je de standaardversie van de installatie accepteert, zonder exact te controleren wat je installeert, krijg je mogelijk spyware op je computer. Daarnaast wordt mogelijk spyware gedownload nadat je op een pop-upadvertentie hebt geklikt.

Door spyware krijg je mogelijk irritant veel advertenties te zien, kunnen je zoekresultaten gewijzigd worden zodat je meer advertenties ziet, of word je overladen met pop-upadvertenties.

Spyware verwijderen

Met een krachtige anti-spyware-oplossing is het verwijderen van spyware eenvoudig en weet je zeker dat de spyware volledig wordt verwijderd. Houd na het uitvoeren van de anti-spywaresoftware de systeemactiviteiten in de gaten. Controleer de processen, weet welke processen er worden uitgevoerd en zorg dat al je firewallinstellingen correct zijn.

Houd bij mobiele apparaten het gegevensgebruik in de gaten en controleer of dit overeenkomt met je verwachtingen en het daadwerkelijke gebruik in het verleden. Afwijkingen van verwacht gebruik kunnen duiden op de aanwezigheid van spyware. De levensduur van de batterij is ook een goede indicator. Als de batterij sneller leeg is, duidt dit mogelijk op onverwachte processen die actief zijn.

Belangrijke tips om spyware te voorkomen

  • Installeer anti-spywaresoftware die actief is op de achtergrond, maar voer deze actief uit wanneer je vermoedt dat je computer geïnfecteerd is met spyware.
  • Doe onderzoek voordat je software, apps, werkbalken of invoegtoepassingen installeert. Lees reviews van consumenten of bedrijven en kijk of mensen klagen over adware of spyware die meelift met de download.
  • Download software alleen van vertrouwde sites. Dit biedt geen waterdichte bescherming, maar het is een stuk veiliger dan downloaden vanaf sites waarvan je nog nooit hebt gehoord.
  • Blokkeer pop-ups en sluit deze alleen door op de "X" te klikken en niet op iets anders. Soms kan het klikken in de pop-up gevolgen hebben.
  • Houd je browser up-to-date met nieuwste beveiligingsupdates. Je browser heeft ook beveiligingsinstellingen die je kunt aanpassen om het beveiligingsniveau te verhogen.
  • Controleer je instellingen, browserprestaties en de processen nadat je iets nieuws hebt geïnstalleerd. Controleer altijd of de software werkt zoals verwacht. Controleer op nawerking van software. Dit is vaak een teken dat er spyware aanwezig is. Als de software actief blijft nadat deze is gesloten, voer je de anti-spywaresoftware uit om deze te controleren.

Andere artikelen en links met betrekking tot anti-spyware

Hoe anti-spyware de beste bescherming biedt voor je computer

De beste manier om je privacy te beschermen is door te voorkomen dat er malware op je computer komt. Hiervoor gebruik je een goed anti-viruspakket dat...
Kaspersky Logo