Overslaan naar hoofdinhoud

Trojans zijn een type malware vermomd als legitieme software. Ze worden dikwijls door cybercriminelen ingezet om privégegevens te stelen, gebruikers te bespioneren en ongeoorloofde toegang tot systemen te verkrijgen. Als je het afgelopen decennium aandacht hebt besteed aan computer- en internetbeveiliging, ben je ongetwijfeld de term 'trojan' tegengekomen. Je weet misschien dat het om malware gaat die je liever buiten de deur wilt houden, maar je weet misschien niet wat trojans precies kunnen aanrichten op je computer, hoe ze in je systeem terecht komen en hoe je ze kan vermijden. Als je volledig begrijpt wat trojans zijn en wat ze kunnen aanrichten, kun je er zo goed mogelijk voor zorgen dat je überhaupt niet met deze software te maken krijgt.

Wat is een trojan?

Soms wordt een trojan een 'virus' genoemd, maar dit klopt niet helemaal: een virus besmet meerdere computerbestanden, neemt een bepaald bestand over en compromitteert het ook. Het virus probeert zichzelf vervolgens naar andere computers te verspreiden door nog meer bestanden te besmetten.

Trojans zijn echter opzichzelfstaande programma's die niet een ander bestand hoeven te corrumperen voor hun beoogde werking. Ze verspreiden zichzelf ook niet naar andere computers: ze besmetten slechts één computer per aanval. Maar laat je niet misleiden, want trojans kunnen minstens even schadelijk zijn als een computervirus.

Hoe trojans werken

Net zoals bij het verhaal van het paard van Troje, heeft een trojan zich vermomd als iets wat je graag wilt hebben. Het heeft vaak de vorm van een stukje gratis software of een bijlage in een e-mail, en als je vervolgens toestemming geeft om dit op je computer te installeren, is het hek van de dam.

Zodra de trojan toegang heeft tot je computer, kan deze vrijwel alles, maar de meeste trojans proberen volledige controle over je pc te krijgen. Dit betekent dat alles wat je op de computer doet, wordt geregistreerd en doorgestuurd naar een server die door de trojan is gespecificeerd. Dit is vooral gevaarlijk als je je pc gebruikt voor financiële transacties: de trojan stuurt informatie over je creditcard of je bankrekening naar criminelen die de informatie zelf willen gebruiken of doorverkopen. Trojans kunnen ook worden gebruikt om je computer in een soort zombie te veranderen. Op die manier kan een hacker je computer en internetverbinding gebruiken om wereldwijd cyberaanvallen uit te voeren.

Hoe je jezelf kunt beschermen

Trojans heten zo omdat ze je toestemming nodig hebben om op je computer te worden geïnstalleerd. Dit gebeurt als je het programma uitvoert of als je een document of afbeelding opent waarmee het programma wordt uitgevoerd. Met dit in het achterhoofd mag het duidelijk zijn dat de eerste en de beste verdediging tegen trojans is dat je nooit een e-mailbijlage opent of een programma uitvoert wanneer je niet 100 procent zeker bent van de bron. Dit geldt ook voor bestanden die worden gedownload via peer-to-peer-programma's of -websites. Maar dit is slechts zelden mogelijk in de moderne, onderling verbonden wereld, dus enkele aanvullende specifieke beveiligingsmaatregelen zijn noodzakelijk.

Zorg dat je software altijd bijgewerkt is. Dit geldt al helemaal voor belangrijke programma's zoals je besturingssysteem en browser. Hackers maken gebruik van bekende veiligheidslekken in dit soort programma's. Deze lekken kunnen de trojan helpen zijn werk te doen. Zelfs als de aanbieder de lekken dicht, heb je hier niets aan tenzij je de meest recente versie van de software gebruikt. Gebruik altijd een firewall om je internetverbinding zo veilig mogelijk te houden. Firewalls voor zowel software als hardware zijn een uitstekende manier om schadelijk internetverkeer tijdig te herkennen en om te voorkomen dat trojans überhaupt naar je computer worden gedownload.

Al deze maatregelen zijn nuttig, maar om echt veilig te zijn, heb jeanti-virussoftware of trojan-verwijderingssoftware nodig. Als je de software up-to-date houdt, scant deze je systeem om te controleren dat je geen trojan hebt gedownload. Ook scant de software elk programma of bestand dat je uitvoert, om zo de veiligheid ervan na te gaan. Er is gratis trojan-verwijderingssoftware beschikbaar op het internet, maar slechts een paar van deze pakketten worden regelmatig bijgewerkt en sommige zijn zelfs eigenlijk trojans. Om een optimale bescherming van je computer te garanderen, kies je voor anti-virussoftware van een bekend merk met een gratis proefperiode. Zo kun je de voordelen van een dergelijk programma ontdekken voordat je het daadwerkelijk koopt. Deze programma's worden vaak aangeboden als onderdeel van een breder beveiligingspakket, maar je kunt aangeven wat voor soort bescherming je nodig hebt en kunt andere functies uitschakelen.

Het is niet moeilijk om je computer te beschermen tegen trojans. Als je een paar eenvoudige regels over online veiligheid volgt (en die met goede beveiligingssoftware combineert), kun je ervoor zorgen dat je computer beveiligd is tegen de meeste trojans en andere malware.

Andere artikelen en links met betrekking tot trojans

Trojans voorkomen: houd de deur dicht

Trojans zijn een type malware vermomd als legitieme software. Kom meer te weten over de risico's en hoe je jezelf kunt beschermen.
Kaspersky Logo