Skip to main

Cyberveiligheid is snel een prioriteit geworden voor consumenten en bedrijven. Volgens Global Knowledge is gegevensbeveiliging de afgelopen zeven jaar de grootste zorg geweest van IT-afdelingen. Als je niet zo thuis bent in de cyberveiligheidswereld kan een deel van de gebruikte terminologie behoorlijk verwarrend zijn. Om je te helpen het verschil te ontdekken tussen dingen zoals IPS en VPN, volgt hier een basislijst met termen en definities om je op weg te helpen .

Term

Definitie

VerificatieHet proces waarbij de identiteit van een persoon wordt gecontroleerd, als deze toegang probeert te krijgen tot een computer of bestand.
APT (Advanced Persistent Threat), geavanceerde hardnekkige dreigingEen complexe aanval op hoog niveau, gericht op het verkrijgen van gevoelige informatie over een lange periode. Lees meer over wat een geavanceerde hardnekkige dreiging is en over de tekenen die hiervoor waarschuwen.
Back upKopieën van je bestanden op een server, harde schijf, computer of verwisselbare schijf, waar je ze weer vanaf kunt halen als je ze kwijt bent geraakt.
Cloud computingComputing services op externe servers.
CyberveiligheidStrategische handelingen om informatie en communicatie te beschermen via een reeks geavanceerde tools, beleidsregels en processen.
GegevensschendingOngeoorloofde toegang tot gegevens.
EncryptieHet transformeren van gegevens om deze te verbergen.
EndpointbeveiligingDe beveiliging van apparaten aan de rand (het endpoint) van een netwerk; hieronder vallen mobiele apparaten (tablets, laptops) die medewerkers gebruiken.
Risicobeheer ondernemingenEen uitgebreide benadering om de bedrijfsmiddelen te beschermen door risico's te identificeren, tegenmaatregelen te implementeren en in real-time te reageren op bedreigingen.
FirewallHardware of software die is ontworpen om onbevoegde gebruikers buiten je netwerk te houden.
HackerIemand die de beveiliging met slechte bedoelingen schendt om toegang te krijgen tot gegevens.
ISP (Internet Service Provider), internetproviderEen bedrijf dat de verbinding met het internet levert.
IPS, intrusion prevention systemEen programma dat hackers detecteert en blokkeert, zodat deze geen toegang tot je computer of gegevens krijgen.
Keystroke loggerSoftware of een hardware-apparaat dat toetsaanslagen registreert om stiekem informatie zoals wachtwoorden vast te leggen.
MalwareSoftware die is bedoeld voor het uitvoeren van onbevoegde en schadelijke acties op een computer.
PhishingE-mailberichten die worden verzonden door hackers en zijn bedoeld om gevoelige informatie zoals bankgegevens of wachtwoorden te verkrijgen.
RisicoanalyseHet proces waarmee de mogelijke risico's worden geïdentificeerd waarmee een specifiek bedrijf of netwerk te maken heeft.
SpywareMalware die activiteiten of informatie op je computer zonder toestemming in de gaten houdt en doorstuurt naar iemand anders.
VPN, virtual private networkEen veiligere manier om toegang te krijgen tot het internet door je verbinding om te leiden via een server die je locatie verbergt. Lees meer over wat een VPN is.
VirusMalware die is bedoeld om zichzelf te kopiëren.
WormMalware die zichzelf eenmaal installeert op een computer en zichzelf naar andere computers kopieert.

Voor veel mensen is cyberveiligheid een taak die het best aan experts kan worden overgelaten. Een effectief cyberveiligheidsbedrijf kan je helpen bij het beoordelen van de risico's, proactieve oplossingen implementeren en bedreigingen afhandelen als die zich voordoen.


De basis: de belangrijkste cyberveiligheidstermen

Cyberveiligheid is snel een prioriteit geworden voor consumenten en bedrijven. Bekijk de lijst met de basisdefinities van cyberveiligheid die je moet kennen.
Kaspersky Logo