Skip to main

Cyberpesten, nepprofielen en ongepaste berichten op social media. Cyberpredators. Malware, phishing attempts and inappropriate social media posts. Het internet kent reële risico's, voor kinderen en tieners. Ouders kunnen hen uitleggen hoe weloverwogen beslissingen te nemen. Hier volgen zes manieren om met je kinderen.te praten over internetveiligheid.

1. Bepaal de basisregels

Voordat je een computer of mobiel apparaat aan je kinderen geeft, is het verstandig een gesprek met ze aan te gaan, relevant voor hun leeftijd, over wat ze wel en niet mogen doen. Stel eerst grenzen aan de tijd online. Vertel je kinderen om met je te overleggen voordat ze gegevens delen zoals hun naam of adres, of met iemand praten die ze online hebben ontmoet. Ze moeten meteen naar je toe komen als ze iets zien dat ze van streek of bang maakt.

Benadruk ook hoe belangrijk het is om anderen online te behandelen zoals ze zelf behandeld willen worden. Het National Center for Missing and Exploited Children biedt een reeks leeftijdsgebonden 'veiligheidstoezeggingen' die je met je kinderen kunt bespreken.

2. Geef aan hoe en waarom je hun online gebruik zult controleren

Als kinderen ouder worden en sociale netwerken gaan gebruiken, vertel ze dat je hun posts bekijkt en leg uit waarom je dat doet. Zelfs tieners begrijpen misschien niet helemaal wat de impact van hun posts op de lange termijn is en dat deze permanent op internet blijven staan. Maak ze bewust dat je met ze meedenkt.

Dit kan lastig zijn. Je wilt namelijk je kinderen beschermen zonder ze het gevoel te geven dat je ze niet vertrouwt. Stel grenzen en sta open voor nieuwe benaderingen als je merkt dat het conflicten oplevert. If you find that your way of monitoring is causing conflicts, be open to trying something new. Herinner je kinderen eraan dat hun veiligheid jouw eerste zorg is, maar wees niet bang om hen een beetje vrijheid te geven naarmate ze ouder worden.

Software voor ouderlijk toezicht, zoals Kaspersky Safe Kids, biedt een eenvoudige oplossing om de online activiteiten van je kinderen te monitoren en te beheren.

3. Praat over wat er in hun leven gebeurt

Open communicatie is cruciaal bij veel aspecten van het ouderschap, vooral bij online veiligheid. Dat komt omdat cyberpesten net zo werkt als in de echte wereld. Het is vaak iets waar kinderen niet over willen praten, omdat ze bang zijn dat ze in de problemen komen of niet meer op internet mogen. Maak duidelijk dat je geïnteresseerd bent in alle aspecten van het leven van je kinderen. Zorg er ook voor dat ze weten dat ze bij je terecht kunnen met eventuele problemen. Voer regelmatig gesprekken om je kinderen te laten zien dat je er altijd voor hen bent, wat er ook gebeurt.

4. Leer kinderen hoe ze zelf actie kunnen ondernemen

Laat je kinderen zien dat ze online proactief stappen kunnen ondernemen door ze te leren hoe ze de privacy-, rapportage- en blokkeringsfuncties op de sites die ze bezoeken kunnen gebruiken. Net Aware biedt informatie over deze functies voor een breed scala aan sociale netwerken en apps. Oudere kinderen weten misschien meer over de online wereld dan jij. Je zou hen experts kunnen maken en ze vragen om jou de veiligheidsvoorzieningen van de websites die ze bezoeken te laten zien.

5. Betrek kinderen bij besluitvorming

Zoals alle opvoedingsgesprekken moeten gesprekken over online veiligheid leerervaringen zijn en geen monologen. Vraag wat ze denken over wat ze online zien en of het potentieel gevaarlijk is. Als ze het daar niet mee eens zijn, luister dan naar hun argumenten en wees bereid om te reageren. Zelfs als ze het eens zijn met de regels, hebben kinderen meer de neiging om ze te volgen als ze geloven dat ze een rol hebben gespeeld bij het opstellen ervan.

6. Vergeet de positieve kanten niet

Het is belangrijk om internet niet gevaarlijker te laten overkomen dan het is. Stimuleer verantwoordelijk online gedrag door te praten over de manieren waarop internet kan helpen met huiswerk en andere interesses. Kinderen volgen het voorbeeld van hun ouders op allerlei zichtbare en minder zichtbare manieren. Voorbeelden delen van hoe je op een verantwoorde manier met internet omgaat kan een veel krachtigere boodschap overbrengen dan regels en beperkingen te handhaven.

Kinderen van nu groeien op in een digitale wereld. Het is onmogelijk om te voorkomen dat kinderen met internet en andere digitale zaken in aanraking komen. Maar het is wel mogelijk om ze veilig te houden en risico's te vermijden door je kinderen te leren hoe ze veilig online kunnen zijn. Het begint met de juiste strategie en deze tips kunnen daarbij helpen.

Gerelateerde artikelen en links:

De beveiliging van kinderen op internet

Beveiliging voor Facebook

Cyberpesten en cybercriminaliteit

Producten:

Kaspersky Safe Kids

Kaspersky Total Security

Internetveiligheid voor kinderen: zes manieren om met je kinderen over internetveiligheid te praten

Hoe bescherm je je kinderen tegen risico’s van de digitale wereld? Lees meer over internetveiligheid voor kinderen en handige tips om hun online veiligheid te waarborgen.
Kaspersky Logo