Overslaan naar hoofdinhoud

Met moderne smartphones is zoveel meer mogelijk dan met de mobiele telefoons van enkele jaren geleden. Deze veel bredere mogelijkheden gaan echter gepaard met nieuwe beveiligingsrisico's.

Omdat we onze telefoon gebruiken voor veel meer activiteiten (van sociaal netwerken tot online winkelen, van internetbankieren tot surfen op het web), moeten we allemaal verstandige voorzorgsmaatregelen nemen om onze telefoon en gegevens te beschermen tegen malwareaanvallen en cybercriminelen.

Tips voor veiliger gebruik van smartphones

Hier volgen enkele nuttige tips van experts op het gebied van smartphonebeveiliging van Kaspersky Lab:

 • Vergrendel de telefoon altijd
  Zorg ervoor dat de schermvergrendeling van je telefoon altijd is ingeschakeld zodat je minder risico loopt als je telefoon in handen valt van een  cybercrimineel.
 • Codeer je gevoelige gegevens
  Gebruik de functies voor gegevensencryptie als je telefoon deze bevat. Als je telefoon wordt gestolen, hebben criminelen geen toegang tot de persoonlijke gegevens die zijn opgeslagen op je telefoon als deze gegevens al zijn gecodeerd.
 • Controleer hoe apps zich gedragen op je telefoon
  Houd rekening met toegangsrechten/verzoeken van applicaties die op je telefoon worden uitgevoerd. Dit is met name belangrijk voor Android-smartphones.
 • Je telefoon en gegevens beschermen
   Gebruik een gerenommeerd anti-malwareprogramma op al je mobiele apparaten en werk de anti-virusdatabases regelmatig bij.
 • Let op de risico's van jailbreaking/rooting
  Hoewel het misschien verleidelijk is om je telefoon te jailbreaken/rooten voor toegang tot specifieke apps of services, valt hiermee de beveiliging weg. Root of jailbreak je telefoon niet als je je telefoon en gegevens veilig wilt houden.
 • Schakel Bluetooth wanneer mogelijk uit
  Als je je Bluetooth-verbinding niet gebruikt, kun je deze het beste uitschakelen. Zo is je telefoon minder kwetsbaar voor  cyberaanvallen en gaat de batterij van je telefoon langer mee.
 • Kies een beveiligingsoplossing voor smartphones met anti-diefstalfuncties
  Sommige beveiligingsproducten voor smartphones bevatten een reeks anti-diefstalfuncties waarmee je vanaf afstand toegang hebt tot je zoekgeraakte of gestolen telefoon. Zo kun je de telefoon vergrendelen, gegevens wissen en de locatie opsporen.

Beveiliging voor smartphones

Met moderne smartphones is zoveel meer mogelijk dan met de mobiele telefoons van enkele jaren geleden. Deze veel bredere mogelijkheden gaan echter gepaard met nieuwe beveiligingsrisico's.
Kaspersky Logo