Overslaan naar hoofdinhoud

Een besturingssysteem moet populair zijn en door veel mensen worden gebruikt om de aandacht te trekken van hackers en cybercriminelen en hen te inspireren tot het ontwikkelen van computervirussen, wormen en trojans waarmee apparaten met dat besturingssysteem kunnen worden aangevallen.

Populariteit van malware

Als een besturingssysteem door slechts weinig mensen wordt gebruikt, is de kans veel kleiner dat het besturingssysteem wordt aangevallen. Als het gebruik van het besturingssysteem echter toeneemt en het zich op grote schaal verspreidt, trekt het de aandacht van malwareontwikkelaars die denken voordeel te kunnen halen uit een aanval op het besturingssysteem.

Populaire besturingssystemen en applicaties leiden tot populaire malware

Het komt erop neer dat hoe populairder een besturingssysteem of applicatie is, hoe groter de kans op een computervirusaanval is.

Het aantal schadelijke programma's dat ontwikkeld is voor Windows, Linux en Mac OS, is nauw verbonden met het marktaandeel van elk van deze besturingssystemen.

Andere factoren waarbij malware gedijt

Voor meer informatie over andere factoren waarbij malware kan gedijen en overleven, klik je op een of meer van de volgende koppelingen:

Andere artikelen en koppelingen met betrekking tot malware

Adoptiegraad en populariteit

Malware wordt populair als malwareontwikkelaars een mogelijkheid zien voor massale cyberaanvallen wanneer een besturingssysteem (OS) wordt gebruikt door meerdere gebruikers.
Kaspersky Logo