Overslaan naar hoofdinhoud

Een groeiend aantal consumenten winkelt op internet. Onderzoek toont aan dat wereldwijd ongeveer de helft van de consumenten van alles online koopt: van boodschappen tot cadeaus. Nu het aantal digitale shoppers toeneemt, stijgt ook het aantal scams bij online winkelen. Volgens Experian nam in 2017 het aantal scams bij online winkelen met 30 procent toe ten opzichte van het voorgaande jaar, en naar verwachting zet die trend verder door.

Om oplichting te voorkomen moet je weten waar je op moet letten. Dit zijn vijf dingen die je kunt doen om vandaag nog veilig online te winkelen.

1. Open geen e-mails meer van mensen die je niet kent

Bedrijven gebruiken al jaren e-mailmarketing om producten te verkopen, maar ook hackers hebben een voorkeur voor deze communicatiemethode. Ze maken gebruik van 'phishing-e-mails' en 'vissen' zo naar slachtoffers die bereid zijn om gevoelige informatie zoals hun bankgegevens of BSN-nummer prijs te geven. Hanteer als vuistregel dat je geen e-mails opent van bedrijven die niet herkent.

2. Kijk uit voor websites met kortingscoupons en freebies

Online kortingsbonnen en freebies zijn de droom van iedereen die graag winkelt, maar oplichters gebruiken de verleiding van een geweldige aanbieding om koopjesjagers op te lichten. Pas op voor coupon- of freebiesites waarvan de naam lijkt op die van een grote winkelketen, zoals mediamarkt.shopping.xyz. Wees voorzichtig met websites die willen dat je een uitgebreid profiel met zeer persoonlijke informatie aanmaakt.

3. Winkel niet online in een café

Als je zin hebt om te winkelen, doe dat dan niet in openbare ruimten met gratis wifi. Omdat openbare wifi per definitie onveilig is, kunnen hackers makkelijk informatie onderscheppen, zoals bijvoorbeeld je creditcardnummer. Winkel thuis, waar je netwerk beter beveiligd is en een wachtwoord heeft. Lees hier meer over de risico's van openbare wifi.

4. Gebruik een prepaid creditcard

Betaal je aankopen met een prepaid creditcard wanneer je online winkelt. Prepaid creditcards zijn niet gekoppeld aan je bankrekening. Als hackers het nummer te pakken krijgen, kunnen ze alleen het geld dat op de creditcard staat gebruiken. Ze kunnen niet bij je spaargeld.

5. Meld je aan voor scamwaarschuwingen

Hackers worden iedere dag beter in hun vak, waardoor het voor het winkelend publiek nagenoeg onmogelijk is om bij te houden welke scams er allemaal zijn. De Federal Trade Commission heeft een gratis waarschuwingsprogramma dat via e-mail een lijst met recente scams verstuurt. Zo blijf je op de hoogte. Meld je aan op de website van de FTC.

Naast deze stappen moet je overwegen anti-virussoftware aan te schaffen die je kan helpen om je identiteit tijdens het online winkelen te beschermen. Effectieve internetbeveiligingssoftware beschermt je wachtwoorden, bankgegevens en aankooptransacties. Deze software, in combinatie met de vijf bovenstaande tips, kan je gemoedsrust bieden tijdens het online winkelen.

 


Hoe voorkom je scams bij het winkelen op internet: 5 tips voor veilig online winkelen

Steeds meer consumenten winkelen online. Met deze vijf tips winkel je veilig online en voorkom je dat je opgelicht wordt.
Kaspersky Logo