Overslaan naar hoofdinhoud

Malware wordt gemaakt door allerlei mensen, zoals vandalen, zwendelaars, afpersers en andere criminelen. Hoewel het overgrote deel van de schadelijke programma's ontworpen is om illegaal geld te verkrijgen, kunnen de motieven achter het maken van malware sterk variëren: van kwajongensstreken en activisme tot cyberdiefstal, spionage en andere ernstige misdrijven. Voor het geval je je afvraagt waarom iemand zoveel moeite zou willen doen om je computer of mobiele apparaat aan te vallen, bespreken we nu het type mensen dat malwareontwikkelaar wordt en welke voordelen ze behalen door malware te ontwikkelen.

Vandalen, zwendelaars, afpersers en cybercriminelen – waarom malware wordt gemaakt

Helaas is het zo dat kwaadwillende personen voor elke uitvinding of nieuwe technologie vroeg of laat wel een manier vinden om hiervan misbruik te maken en schade aan te richten of inkomsten te genereren. Met de groeiende populariteit van computers, mobiele apparaten en internet groeit ook het aantal mensen dat hiervan misbruik probeert te maken met schadelijke virussen, wormen, trojans en andere vormen van malware.

In het verleden werd veel van deze malware door grappenmakers gemaakt uit verveling en om bekendheid te krijgen. Hoewel sommigen nog steeds om deze reden malware maken, wordt de meeste malware tegenwoordig gemaakt voor puur criminele doeleinden, zoals het vernietigen van bestanden, het stelen van persoonlijke en financiële informatie, spionage en allerlei andere illegale activiteiten. Het ontwikkelen van malware is zeer lonend voor cybercriminelen en de winst is in figuurlijke zin afkomstig van jouw bankrekening.

Malwareontwikkelaars kunnen overal ter wereld gevonden worden, waar velen aan particuliere en overheidsorganisaties zijn gekoppeld. De ontwikkeling van malware floreert echter voornamelijk in gebieden waar wetten voor computercriminaliteit niet worden gehandhaafd en er weinig mogelijkheden zijn voor technisch geschoolde mensen.

Als je meer wilt weten over de beweegredenen van de verschillende typen malwareontwikkelaars, en de mogelijke gevolgen van hun activiteiten voor jou, klik dan op een of meer van de volgende koppelingen:

Andere artikelen en koppelingen met betrekking tot malwareontwikkelaars

Wie ontwikkelt malware?

Malware wordt gemaakt door allerlei mensen, zoals vandalen, zwendelaars, afpersers en andere criminelen. Hoewel het overgrote deel van de schadelijke programma's ontworpen is om illegaal geld te verkrijgen, kunnen de motieven achter het maken van malware sterk variëren: van kwajongensstreken en activisme tot cyberdiefstal, spionage en andere ernstige misdrijven.
Kaspersky Logo