Overslaan naar hoofdinhoud

Het vastlopen of bevriezen van een computer is wanneer een computer niet meer reageert. Door een of ander probleem kan het computersysteem niet meer reageren op de invoer, waardoor de machine niet normaal functioneert. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de gebruiker de muis of het toetsenbord niet kan gebruiken, niet tussen programma's kan schakelen of een bestand kan opslaan. Het is van cruciaal belang dat gebruikers regelmatig een back-up van hun computer maken. Als deze begint te haperen, behouden ze de meeste gegevens die op de machines zijn opgeslagen.

Er zijn verschillende manieren waarop een computer kan vastlopen en er zijn veel redenen waarom dit kan gebeuren. Er kunnen bijvoorbeeld problemen zijn met de hardware of software, het systeem kan overbelast zijn of er kan malware op de computer zijn. Omdat dit soort problemen zich uiteindelijk op elk apparaat kan voordoen, is het van cruciaal belang dat gebruikers een basiskennis hebben van waarom computers vastlopen, hoe dit kan worden voorkomen en welke stappen ze moeten nemen wanneer dit onvermijdelijk gebeurt.

Vastlopende computers: het probleem identificeren

Wanneer een computer willekeurig vastloopt, moet je eerst zoeken wat de oorzaak is van het probleem. Er zijn vier belangrijke redenen waarom een computer vastloopt en het vaststellen hiervan kan helpen het probleem later op te lossen. Dit zijn de vier meest voorkomende problemen:

 1. Vastlopen: Dit gebeurtwanneer een heel specifieke bewerking of actie wordt ondernomen. Meestal is het opnieuw opstarten van het systeem de enige manier om de computer weer aan de praat te krijgen.
 2. Willekeurig vastlopen: Hierbij loopt een computer vaak op willekeurige momenten en zonder enige duidelijke reden vast. Bij het opnieuw opstarten van de computer, wordt de werking meestal hersteld.
 3. Algemeen bevriezen: Hoewel dit een andere vorm van willekeurig vastlopen is, lost het probleem in dit geval zichzelf op zonder dat de gebruiker enige actie onderneemt.
 4. Bevriezen door een enkele app: In dit geval loopt een computer alleen vast wanneer je een specifiek programma of een specifieke website probeert te gebruiken.

Wat doet de computer vastlopen?

Computers zijn zeer gevoelige machines. Hierdoor kan de geringste storing in hardware of software ervoor zorgen dat een laptop vastloopt. Als een pc vastloopt, is het belangrijk om te begrijpen wat de oorzaak is van de storing. In veel gevallen is het mogelijk om te bepalen wat het probleem is door simpelweg aandacht te besteden aan wat de computer doet of met behulp van een diagnosetool. Hier zijn een aantal zaken om over na te denken de volgende keer dat je je afvraagt "Waarom loopt mijn computer vast"?

Teveel multitasking

Elk stukje software en sommige hardware op een computer vereist een bepaalde hoeveelheid systeemgeheugen en bronnen om normaal te kunnen functioneren. Zo kan ook het tegelijkertijd uitvoeren van te veel programma's, apps of websites ervoor zorgen dat de laptop vastloopt.

Oververhitting

Als een computer plots ongebruikelijke geluiden of hoge pieptonen begint te maken, dan is deze mogelijk aan het oververhitten. Dit kan gebeuren in warme omgevingen, op warme dagen of als de machine lange tijd in gebruik is geweest. Omdat computers zo gevoelig zijn, gaan ze bij oververhitting in zelfbehoudmodus om mogelijke schade aan het systeem te minimaliseren. In dit geval kan de machine slecht werken of, in sommige gevallen, volledig uitschakelen.

Slechte stuurprogramma's

Een voortdurend vastlopende computer kan te wijten zijn aan defecte stuurprogramma's. Alle computerprogramma's hebben stuurprogramma's nodig om normaal te werken. Als stuurprogramma's beschadigd of verouderd raken, kunnen toepassingen niet efficiënt communiceren met de hardware van de computer. In dit geval werken het programma en de computer mogelijk niet meer.

Malware

Het vastlopen van een computer is een van de meest voorkomende tekenen dat een machine geïnfecteerd is met malware. Gebruikers kunnen per ongeluk malware op hun computer toestaan, bijvoorbeeld door een kwaadaardige e-mailbijlage te downloaden of bronnen van derden te bezoeken en onbetrouwbare bestanden te downloaden. Wanneer malware een computer infecteert, kan dit ervoor zorgen dat deze zich ongewoon gedraagt en zelfs vastloopt. Het kan bijvoorbeeld het besturingssysteem overbelasten door veel programma's te openen op de achtergrond die het geheugen van de computer gebruiken.

Problemen met besturingssysteem

Verouderde besturingssystemen kunnen de werking van een machine belemmeren, waardoor de computer vaak vastloopt. Bestanden in het systeem kunnen bijvoorbeeld beschadigd raken en fatale fouten veroorzaken, wat betekent dat de computer niet normaal zal werken.

Softwareproblemen

Ook dit is een veel voorkomende oorzaak van het vastlopen van de computer. Oude softwareprogramma's werken bijvoorbeeld mogelijk niet goed op geüpdatete besturingssystemen en kunnen ervoor zorgen dat het programma slecht werkt, waardoor verwarring binnen de machine ontstaat en deze vastloopt.

Hardwareproblemen

Computerhardware kan erg gevoelig zijn en elk klein probleem kan het systeem verstoren en voor defecten of een vastlopende computer zorgen. Hardware kan bijvoorbeeld oververhit raken, stof ophopen of zelfs verplaatsen. Dit kan er allemaal voor zorgen dat een laptop werkt zoals verwacht.

Opslagproblemen

Een computer gebruikt tijdens zijn werking RAM (Random Access Memory) (een soort gegevensopslag voor de korte termijn). RAM wordt opgeslagen op kleine stukjes hardware die RAM-sticks worden genoemd en wanneer deze beschadigd raken, kan dit ervoor zorgen dat de computer vastloopt. Op dezelfde manier kan de computer in kwestie mogelijk gewoon niet genoeg verwerkingskracht hebben om het gebruik te verwerken, waardoor deze vaak vertraagt of zelfs vastloopt. Dit kan er ook toe leiden dat er regelmatig blauwe foutschermen verschijnen.

Externe hardware

Laptops lopen vaak vast bij het gebruik van externe apparaten. Hierdoor kan het gebruik van een externe muis, toetsenbord of harde schijf die niet bij de laptop is geleverd of niet door hetzelfde bedrijf is geproduceerd, storingen in de werking van de machine veroorzaken.

Defecte harde schijf

De harde schijf is het hart van een computer en wanneer deze begint te haperen, merken gebruikers vaak dat de computer willekeurig vastloopt. In veel gevallen zal een defecte harde schijf klikgeluiden maken, het probleem is dus meestal gemakkelijk te identificeren. Het is echter ook mogelijk om een diagnostische controle uit te voeren op de harde schijf om te zien of deze goed werkt.

Muisproblemen

Als de cursor van de computer op zijn plaats blijft staan, kan het probleem een muisprobleem zijn. Een bedrade muis kan bijvoorbeeld een slecht snoer hebben of losgekoppeld zijn, terwijl een draadloze muis een lege batterij kan hebben.

Minimalisering van de kans op het bevriezen van de computer

Hoewel alle computergebruikers af en toe te maken krijgen met het bevriezen van de computer, zijn er manieren om dit te minimaliseren. Hier volgen enkele tips om ervoor te zorgen dat je computer zo vlot mogelijk werkt:

 1. Probeer zo min mogelijk programma's tegelijk te gebruiken
 2. Installeer alleen de meest noodzakelijke apps en programma's
 3. Download niets tenzij de website of je een vertrouwde cyberbeveiligingsoplossing hebt geïnstalleerd.
 4. Voer regelmatig malwarescanners uit om deze te elimineren van de computer
 5. Zorg ervoor dat de computer voldoende geheugen heeft voor je behoeften
 6. Laat lucht rond de computer circuleren of gebruik een laptopkoeler als je een laptop gebruikt
 7. Zorg ervoor dat alle softwarestuurprogramma's up-to-date zijn
 8. Zorg ervoor dat op de computer het nieuwste besturingssysteem wordt uitgevoerd
 9. Zorg ervoor dat externe hardware compatibel is met de computer
 10. Probeer niet te veel programma's, documenten, afbeeldingen of muziek op de computer op te slaan en verwijder regelmatig alles wat niet op de computer hoeft te staan

Vermijden dat de computer vastloopt

Mensen die vaak computers gebruiken, krijgen op een bepaald moment onvermijdelijk te maken met een vastlopende laptop. Het is echter belangrijk om te onthouden dat je het apparaat niet zomaar opgeeft wanneer dit gebeurt. In feite zijn er maar heel weinig gevallen waarin de reden voor dit vastlopen niet kan worden gediagnosticeerd en opgelost. Stel jezelf daarom de volgende keer niet de vraag: "Waarom bevriest mijn pc?", maar probeer enkele van deze stappen te nemen om de machine weer vlot te laten werken:

 • Bekijk taakbeheer: Wanneer een computer vastloopt, kan het zijn dat een specifieke website een probleem veroorzaakt. Om het probleem te onderzoeken, open je taakbeheer van de internetbrowser, niet taakbeheer van het besturingssysteem. Hoewel dit laatste kan wijzen op een probleem met de browser, biedt taakbeheer van de browser een beter inzicht in de processen en websites die de browser gebruikt en geeft het een duidelijker beeld van de oorzaak van het vastlopen van de laptop.
 • Controleer de betrouwbaarheidsgeschiedenis: Bij het bevriezen van de computer, kan de betrouwbaarheidscontrole op pc of activiteitcontrole van een Mac het probleem helpen oplossen. Dit programma biedt een visualisatie van de functionaliteit van de machine en geeft crashlogboeken, updates, nieuwe toepassingen en eventuele problemen aan. Dit kan de oorzaak van het vastlopen isoleren en aangeven hoe het kan worden opgelost.
 • Werk de stuurprogramma's bij: In de gevallen dat een computer vastloopt en het geweten is dat een specifiek programma of specifieke app het probleem heeft veroorzaakt, werk dan de software en het stuurprogramma om het probleem op te lossen.
 • Controleer het RAM-geheugen: Problemen met RAM kunnen een computer doen vastlopen. Om dit probleem te controleren en op te lossen, kun je de geheugendiagnoseregel van je apparaat uitvoeren, om je te waarschuwen voor eventuele problemen.
 • Kijk naar de harde schijf: Gebruik een gratis tool om te onderzoeken of je harde schijf normaal werkt. Als er ook maar de geringste hint van een probleem is, zou het vervangen van de harde schijf moeten voorkomen dat de computer willekeurig vastloopt.
 • Begrijp het blauwe scherm: Als een pc vastloopt en vervolgens een "Blue Screen of Death" weergeeft, is het belangrijk om het probleem grondig te inspecteren. Er zou een QR-code en "StopCode" op het scherm moeten staan die iets meer inzicht kan bieden. Het is ook raadzaam een gratis tool te gebruiken om de code te lezen en in een duidelijker formaat te zien, zodat het probleem kan worden aangepakt.
 • Wacht even: Net als mensen kunnen computers overbelast raken en een beetje tijd nodig hebben om op adem te komen. Het kan nuttig zijn om de machine gewoon even de tijd te geven om door een moeilijke verwerking te geraken. Vaak lost het vastlopen van de computer zichzelf na een paar seconden op na een bijzonder intensief proces.
 • Start de computer opnieuw op: Soms kan het vastlopen van een computer worden opgelost met een eenvoudige harde reset. Schakel het apparaat volledig uit, wacht een paar minuten en voer vervolgens het volledige proces voor het opnieuw opstarten uit.
 • Sluit veeleisende programma's en apps: Sommige software gebruikt meer RAM dan andere en kan soms dit het vastlopen van de computer veroorzaken. Als de computer lijkt vast te lopen wanneer een bepaald programma wordt gebruikt, dan zal het venster Windows Taakbeheer of MAC Force Quit aangeven dat dit programma niet reageert. Sluit het programma en probeer het opnieuw te laden. Als dit niet werkt, moet het programma mogelijk worden verwijderd en opnieuw worden geïnstalleerd.
 • Controleer op malware: Een antwoord op de vraag waarom je computer vastloopt, is malware. Voer eerst een malwarescanner uit om te controleren of er malware op de computer staat. Als uit de resultaten blijkt dat er malware aanwezig is, moet de tool ze ook verwijderen om het probleem op te lossen.

De waarheid over vastlopende computers

Hoe goed een computer ook wordt onderhouden, alle systemen lopen op een gegeven moment vast. Er zijn veel redenen waarom een laptop vastloopt, zoals niet-gedetecteerde malware, incompatibele of verkeerd geconfigureerde hardware, onvoldoende opslag en oververhitting.

Wanneer een computer vastloopt, is het belangrijkste om het probleem te diagnosticeren. Zodra het probleem gekend is, wordt het gemakkelijker om te begrijpen welke stappen je moet nemen om het probleem op te lossen. Gebruikers kunnen ook stappen ondernemen om de kans op het vastlopen van de computer te beperken, zoals ervoor zorgen dat alle software en stuurprogramma's up-to-date zijn, slechts een paar programma's gebruiken en regelmatig malwarescanners uitvoeren.

Kaspersky Endpoint Security ontving in 2021 drie prijzen van AV-TEST voor de beste prestaties, bescherming en bruikbaarheid voor zakelijke eindpuntbeveiliging. In alle tests toonde Kaspersky Endpoint Security uitstekende prestaties, bescherming en bruikbaarheid voor bedrijven.

Gerelateerde artikelen en links:

Je cache en cookies wissen in verschillende browsers

De ping verlagen en de online gamingprestaties optimaliseren

Computerbeveiliging versus computerprestaties

Je laptop of pc sneller maken

Gerelateerde producten en diensten:

Kaspersky Home Security

Kaspersky Endpoint Security Cloud

Waaromloopt mijn computer altijd vast?

Een vastlopendecomputer kan frustrerend zijn. Meer informatie over waarom computers vastlopen en hoe je eventuele problemen kunt oplossen.
Kaspersky Logo