content/nl-nl/images/repository/isc/2017-images/spam-img-02.jpg

Trojanproxyservers en multifunctionele trojans die als proxyserver fungeren kunnen meerdere computers aanvallen en infecteren om zo een 'zombienetwerk' te maken. De cybercrimineel heeft dan de controle over elke computer in het zombienetwerk en kan hun gecombineerde rekenkracht gebruiken voor de massale verspreiding van spammail.

Waarom spammers gebruikmaken van zombienetwerken

Het gebruik van een trojan om een zombienetwerk van duizenden of tienduizenden geïnfecteerde computers te maken, heeft voor spammers de volgende voordelen:

  • De verspreiding van de spam vindt anoniem plaats. De berichtkoppen en andere berichtverspreidingsinformatie bevatten niet het echte adres van de spammer.
  • Een massale spamcampagne kan heel snel worden uitgevoerd omdat grote aantallen zombiecomputers tegelijkertijd de spammails versturen.

Denylist blokkeren e-mails die afkomstig zijn van adressen op de zwarte lijst (black list) maar zijn vaak niet effectief tegen dit type spamcampagne. Dit komt doordat het zombienetwerk uit zeer veel spamcomputers bestaat en veel van deze computers nog niet eerder zijn gebruikt voor spamdoeleinden.

Voorkomen dat je computer wordt gebruikt voor spamcampagnes

Effectieve anti-malwaresoftware kan je apparaten beschermen tegen trojans die computers infecteren en toevoegen aan een zombienetwerk. Kaspersky Lab biedt hoogwaardige anti-malwareoplossingen die de volgende apparaten beschermen tegen computervirussen, trojans, wormen en een breed scala aan andere cyberdreigingen:

  • Windows-pc's
  • Linux-computers
  • Apple Macs
  • Smartphones
  • Tablets

Andere artikelen en links met betrekking tot spam

Ondersteuning voor spammers

Trojanproxyservers en multifunctionele trojans die fungeren als proxyservers kunnen meerdere computers aanvallen en infecteren om zo een 'zombienetwerk' te maken. De cybercrimineel heeft dan de controle over elke computer in het zombienetwerk en kan hun gecombineerde rekenkracht gebruiken voor de massale verspreiding van spam-e-mail.
Kaspersky Logo