Een webfilter, ook wel "software voor contentcontrole" genoemd, is software die is ontworpen om te beperken welke websites op de computer van een gebruiker kunnen worden geopend. Deze filters werken op basis van een whitelist of blacklist. Bij gebruik van een whitelist zijn alleen de sites toegankelijk die zijn opgegeven door degene die het filter heeft ingesteld. Bij een blacklist wordt de toegang tot ongewenste sites beperkt op basis van de geïnstalleerde filterstandaarden. Deze programma's kijken naar de URL van de gewenste site en doorzoeken de content van die site op trefwoorden waarvoor een beperking geldt. Vervolgens wordt bepaald of de verbinding wordt geblokkeerd of toegestaan. Filters worden vaak geïnstalleerd als browseruitbreiding, als zelfstandig computerprogramma of als onderdeel van een uitgebreide beveiligingsoplossing. Internetproviders of bedrijven kunnen filters echter ook in het netwerk installeren om de internettoegang van meerdere gebruikers tegelijk te beperken. Sommige zoekmachines bevatten ook eenvoudige filters om ongewenste pagina's uit de zoekresultaten te verwijderen.

Filtersoftware

Webfiltersoftware heeft twee algemene doelgroepen: ouders die willen voorkomen dat hun kinderen toegang krijgen tot informatie die zij als ongewenst of ongeschikt beschouwen en bedrijven die willen voorkomen dat werknemers websites openen die niet gerelateerd zijn aan hun werkzaamheden. Webfilters worden ook vaak als anti-malwaremaatregel ingezet, omdat deze filters de toegang blokkeren tot sites die vaak als hosts voor malware worden gebruikt, zoals porno- of goksites. De meest geavanceerde filters kunnen zelfs gegevens blokkeren die via internet worden verzonden, om verspreiding van vertrouwelijke gegevens te voorkomen.

Er zijn manieren om webfiltersoftware te omzeilen, zoals het gebruik van een webproxy, de keuze voor websites in andere talen of het opzetten van een VPN naar een persoonlijke proxyserver. Vanwege deze tekortkomingen moeten netwerkbeheerders of ouders ervoor zorgen dat het gekozen filter meer kan dan alleen bepaalde websites blokkeren of toestaan.