Overslaan naar hoofdinhoud

Adware is de term waarmee computerprofessionals programma's aanduiden waarmee advertenties op je computer worden weergegeven of waarmee gerelateerde advertentie- of marketingfuncties worden uitgevoerd. Deze programma's geven niet alleen advertenties weer, maar leiden je zoekacties mogelijk ook om naar advertentiewebsites zonder dat ze dat melden. Of deze programma's verzamelen je persoonlijke gegevens voor marketingdoeleinden, ook zonder dit te melden.

Sommige advertentieprogramma's zijn onschuldig en zijn open over hun doel. Softwareleveranciers of aanbieders van online services bieden soms gratis of afgeprijsde versies aan en in ruil hiervoor worden er advertenties op je computer weergegeven. Maar andere advertentie- of marketingsoftware biedt niet altijd zo veel openheid van zaken en kan je uiteindelijk op hoge kosten jagen.

Wat doet adware op en met je computer?

Adware die afkomstig is van betrouwbare bedrijven, vormt zelden een probleem. Deze vraagt je toestemming voordat de software wordt geïnstalleerd en biedt een mogelijkheid om de advertenties te verwijderen. (Meestal door een dienst te annuleren of een upgrade uit te voeren naar een betaalde versie. Het belangrijkste is dat je een keuze hebt.)

Andere advertentiesoftware kan echter problemen veroorzaken. Dit is vooral het geval als deze zichzelf installeert zonder je toestemming. Naast het ongemak van advertenties waar je niet om hebt gevraagd, kan deze software je computer vertragen. Als er genoeg verborgen programma's op je computer terechtkomen, kunnen de prestaties aanzienlijk teruglopen. Mogelijk moet je uiteindelijk een professional betalen om je systeem op te ruimen zodat het fatsoenlijk werkt.

Verborgen advertentiesoftware kan ook op andere manieren duur zijn. Als deze je zoekacties omleidt, betaal je mogelijk meer voor producten en services die je online aanschaft. Ook kunnen programma's die in het geheim je persoonlijke gegevens verzamelen, worden misbruikt door cybercriminelen, met zeer hoge kosten voor het slachtoffer.

Je computer beschermen tegen schimmige advertenties

Hoe kun je jezelf beschermen tegen verborgen advertentiesoftware? Net zoals bij alle computerbedreigingen is de eerste stap om voorzichtig te zijn. Als een deal te mooi lijkt om waar te zijn, is dit waarschijnlijk ook zo. Klik in dat geval niet op de link.

Het hanteren van goede beveiligingsmethoden biedt echter geen totale bescherming. Je hebt tools nodig die je helpen bij het beschermen van je computer. Een gratis virusscanner is gemakkelijk verkrijgbaar en dit is een goed begin. Maar het is niet genoeg. Gratis scanners hebben beperkte mogelijkheden en detecteren over het algemeen geen schadelijke adware.

Uitgebreidere anti-virusbescherming is niet gratis, maar vaak wel de redelijke prijs waard. Ook bieden de meeste volledige anti-virusprogramma's de mogelijkheid om ook te scannen op adware. Met een goed ontworpen bescherming behoud je advertentieprogramma's die je hebt toegestaan en verwijder je storende of gevaarlijke programma's waar je niet om hebt gevraagd. Op deze manier blijft je computer vlot en veilig werken.

Andere artikelen en links met betrekking tot adware

Computer beschermen tegen adware

Adware is de term waarmee computerprofessionals programma's aanduiden waarmee advertenties op je computer worden weergegeven of waarmee gerelateerde advertentie- of marketingfuncties worden uitgevoerd.
Kaspersky Logo