Skip to main

Volgens het Radicati-rapport met e-mailstatistieken uit 2015 maken in 2019 wereldwijd bijna 3 miljard mensen gebruik van e-mail. Het rapport voorspelt bovendien dat gebruikers 96 berichten per dag ontvangen, ten opzichte van een gemiddelde van 88 in 2014. Het alomtegenwoordige karakter van e-mail in combinatie met de constante toename in gebruik maakt je accounts een verleidelijk doelwit voor hackers. Als je het slachtoffer wordt van een gehackt e-mailaccount, kun je het volgende doen om de situatie te verhelpen.

1. Voer je anti-virusprogramma uit

Zoals opgemerkt door de handleiding van de FTC over gehackte e-mail, is het eerste wat je moet doen als je account wordt gehackt, een end-to-end anti-virusscan uitvoeren. Dit betekent in plaats van een snelle scan een diepe scan uit te voeren om alle vormen van malware en mogelijk ongewenste applicaties te identificeren en elimineren (inclusief trojans en spyware met keyloggers die kunnen volgen wat je typt, zelfs nadat de hack is geïdentificeerd). Hackers willen niet alleen toegang tot je account om je vrienden gênante berichten te sturen. Ze zijn op zoek naar manieren om je geld afhandig te maken of creditcardfraude te plegen. Hackers vallen bijvoorbeeld bedrijven aan die regelmatig geld overmaken via bankoverschrijving. Zodra een e-mailaccount is gehackt, kunnen zij ongeautoriseerd geld overschrijven. Volgens het Internet Crime Complaint Center van de FBI hebben bedrijven in de afgelopen twee jaar meer dan $ 747 miljoen verloren op deze manier, ondanks hun netwerkbeveiliging en IT-personeel. Als het gaat om je e-mailaccounts, kun je het beste zo snel mogelijk een anti-virusscan uitvoeren. Het is belangrijk om er zeker van te zijn dat je onbesmet bent voordat je gevoelige informatie wijzigt, om te voorkomen dat het probleem zich herhaalt.

2. Wijzig je wachtwoord

Zodra je computer vrij is van malware, is het tijd om je wachtwoord te wijzigen. Als je geen toegang meer hebt tot je account, kun je contact opnemen met de e-mailprovider. Bewijs wie je bent en vraag of het wachtwoord opnieuw kan worden ingesteld. Kies een nieuw wachtwoord dat totaal anders is dan je oude en zorg dat het geen tekenreeksen met herhaalde tekens of cijfers bevat. Vermijd wachtwoorden die duidelijk gekoppeld zijn aan je naam, verjaardag of soortgelijke persoonsgegevens, omdat hackers deze informatie gemakkelijk kunnen vinden en vaak gebruiken in hun eerste pogingen om toegang te krijgen tot je account. Maak je wachtwoord uniek voor elk account, complex (een combinatie van letters, cijfers en speciale tekens) en minstens 15 tekens lang.

3. Neem contact op met andere online services

Het is ook belangrijk om je wachtwoorden te wijzigen bij andere op betaling gebaseerde accounts, zoals Amazon, Netflix, creditcardbedrijven en zelfs de plaatselijke bibliotheek, om te voorkomen dat hackers zulke accounts in handen krijgen. In sommige gevallen is het probleem dat hetzelfde wachtwoord steeds opnieuw wordt gebruikt voor meerdere sites, maar ook gevarieerde wachtwoorden zijn mogelijk niet genoeg als je e-mails in je account hebt die rechtstreeks naar de gekoppelde webwinkels leiden.

4. Stel mensen die je kent op de hoogte

Credit.com merkt op dat het ook een goed idee is om je vrienden, familie en anderen op je lijst met contactpersonen ervan op de hoogte te brengen dat je bent gehackt. Gedurende de periode waarin de aanvallers je account in handen hadden, hebben ze wellicht tientallen of zelfs honderden e-mails vol malware verzonden naar iedereen die je kent, zodat de aanvallers toegang hebben gekregen tot een nieuwe reeks slachtoffers. Door je contactpersonen te waarschuwen, kunnen ze maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat hun eigen apparaten schoon en onveranderd zijn.

5. Wijzig je beveiligingsvraag

Hoewel je wachtwoord de meest waarschijnlijke route is van een aanval, is het ook mogelijk dat hackers hebben ingebroken in je account na het beantwoorden van je beveiligingsvragen. Volgens recent onderzoek van Google kiezen veel gebruikers hetzelfde antwoord op veelgestelde beveiligingsvragen. Bijvoorbeeld bijna 20% van de Amerikaanse gebruikers antwoordt 'pizza' op de vraag 'Wat is je favoriete eten?' Voor verdere bescherming van je e-mail gebruik je meervoudige verificatie die veel providers aanbieden om toegang te krijgen tot je wachtwoord, onder andere met behulp van secundaire e-mailadressen of tekstberichten, aangezien beveiligingsvragen alleen niet voldoende zijn.

6. Meld de hack

Als je dat nog niet gedaan hebt, neem dan contact op met je e-mailprovider en rapporteer de hack. Dit is ook belangrijk als je gehackte e-mail er niet toe heeft geleid dat je geen toegang meer hebt. Je helpt providers hiermee scamgedrag te volgen. Daarnaast heeft je e-mailprovider mogelijk informatie over de oorsprong en de aard van de aanval.

7. Maak een nieuw e-mailaccount

Soms is het niet de moeite waard om je account aan te houden. Als dit niet de eerste keer is dat gehackte e-mail een probleem is geweest of als je provider geen maatregelen neemt ter vermindering van de hoeveelheid spam die je ontvangt, wordt het misschien tijd om over te stappen. Zoek naar een dienst die standaard encryptie van je e-mails biedt en een goede klantenservice heeft in het geval van een probleem.

8. Neem contact op met kredietinstellingen

Oplichters weten dat een persoonlijk tintje ze vaak langs de eerste lijn van verdediging tegen spam helpt. Volgens Hubspot hebben e-mails die worden verzonden via accounts op naam een veel hogere klikfrequentie. Fraudeurs zijn veel meer geneigd te proberen persoonlijk contact te leggen en je te overtuigen je persoonlijke gegevens te delen voordat ze je accounts misbruiken en aankopen doen met je creditcard. Het bereik van hackers is vaak veel groter dan een eenvoudige e-mailhack doet vermoeden, dus het is een goed idee om kredietinstellingen als TransUnion of Equifax te benaderen om je rekeningen te controleren in de maanden nadat je bent gehackt.

9. Overweeg de verschillende opties om je identiteit te beschermen

Als je bent gehackt, kun je ook een service voor identiteitsbescherming overwegen. Dergelijke services bieden doorgaans real-time bewaking van e-mail- en webwinkelaccounts, naast rapportage van de kredietstand en persoonlijke assistentie in geval van identiteitsdiefstal. Er gaan vaak aanzienlijke kosten gepaard met deze vorm van bescherming, dus zoek een bedrijf uit met een goede geschiedenis en zorg ervoor dat je legitieme diensten gebruikt en geen vermomde scam van hackers die op zoek zijn naar je persoonlijke gegevens.

10. Word volledig beveiligd

Voer op alle aangesloten apparaten, inclusief je laptop, tablet en smartphone, een anti-virusscan uit om ervoor te zorgen dat aanvallers niet meerdere platformen besmetten. Neem maatregelen om ervoor te zorgen dat de cloud ook wordt beveiligd, want daar zijn mogelijk ook persoonlijke gegevens van je te vinden. Het is essentieel om een basis anti-virusbescherming te upgraden naar software die continu bescherming biedt op internet, proactief nieuwe, onbekende dreigingen blokkeert en actief je acties beschermt in plaats van te proberen achteraf je computer weer schoon te krijgen.

Als je ooit hebt ontdekt dat je e-mail is gehackt, volg je deze 10 stappen om de touwtjes weer in handen te krijgen en toekomstige problemen te voorkomen.

Wat te doen als je e-mailaccount is gehackt

Het alomtegenwoordige karakter van e-mail in combinatie met de constante toename in gebruik maakt je accounts een verleidelijk doelwit voor hackers. Als je het slachtoffer wordt van een gehackt e-mailaccount, kun je het volgende doen om de situatie te verhelpen.
Kaspersky Logo